Баща бие шестокласничка, детето търси спасение в училище

В Пловдив се състоя обучение на приемни семейства по проект „Светулка”
03.07.2019 / 17:10

Момиче от шести клас след края на часовете не си тръгвало от училище. Детето оставало в класната стая и стояло до късно вечерта. Един от учителите забелязал поведението на тинейджърката. Били проведени срещи, по време на които станало ясно, че бащата е насилник и момичето се притеснява да се прибере у дома.

Това е само един от случаите, който е бил разискван по време на обучение на учители в рамките на проект „Светулка“ на Сдружение „SOS Детски селища България“ с цел „Превенция трафика на деца с цел сексуална експлоатация“. Проектът е реализиран от Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца, Нов български университет и Сдружение „Рефлективно учене България“ и е двегодишен. През първия му етап са били обучавани учители, за да може те по-бързо да разпознават признаците и симптомите, че някое дете вече е жертва. Училището, в което шестокласничката е търсила спасение от агресивния си баща, е било едно от първите, които пожелали да се включат в кампанията за обучение.

„Проектът е на стойност около 180 000 евро и се провежда в течение на две години. По-голямата част от този проект, е насочена към това тази тема да влезе в училищата. Ние разработихме обучителен интерактивен модул, който се състои от 4 последователни часа на класа. Провеждат се занятията в училищата от 4 до 7-ми клас. Модулът се състои от подробно ръководство за учителите, един уеб сайт и едно мобилно приложение, което децата могат да изтеглят безплатно от гугъл плей и в което са уроците в подходяща за децата форма”, обясни програмният директор на SOS детски селища Димитрина Петрова. По думите й модулът е приложен пилотно в 15 училища от цялата страна и предстои през септември да бъде предоставен на Министерството на образованието. „С надеждата, че от министерството ще го препоръчат на всички училища”, каза тя.

Мултимедията се състои от интернет приложение и приложение за мобилен-смарт телефон. Тя ще бъде използвана от учениците и е съобразена с техните потребности и равнище на възприемане, което ще повиши информираността им, ще им даде насоки как да се предпазват. Основната заплаха идва от интернет, където бъдещите жертви се запознават с уж любовта на живота си. По думите на експертите обикновено възрастовата разлика между жертва и трафикант е много малка, а прийомът остава добре познатата схема „lover boy”. Запознанството често прераства в голямата любов, след което следва извеждане в чужбина. Там момичето е молено да се издължи на най-добрия приятел на нейния любим, като преспи с него. В този момент обучителите по проекта съветват девойките да бягат. „Да бягат веднага. Тази фраза – да преспиш с най-добрия ми приятел, е ключова, че момичето е въвлечено в трафик”, казват специалистите.

Проект „Светулка“ има за обща цел превенция трафика на деца за сексуална експлоатация, чрез повишаване на информираността на децата в училищна възраст и подобряване уменията и познанията на професионалистите, които работят с деца, да разпознават първоначалните признаци на трафик и да извършват превантивна работа с деца от високо-рисковите групи. В рамките на проекта децата получават и практически познания относно това как и къде могат да намерят подкрепа – структури, институции, горещи телефонни линии.

Ето и видео, което се прожектира на учениците по време на обучението какво представлява трафикът на хора:

Още снимки от новината

В Пловдив се състоя обучение на приемни семейства по проект „Светулка”

 

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев