Премиерът Бойко Борисов ще вземе участие в срещата на върха в Берлинския процес

Бойко Борисов
04.07.2019 / 16:27

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Берлинския процес на срещата на върха на Западните Балкани през 2019 г. в Познан, Полша на 5 юли. Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят постиженията и предизвикателствата пред страните от Западните Балкани.

Основният акцент в разговорите на лидерите на страните, включени в инициативата, ще бъде засилване на регионалното сътрудничество с оглед постигане на свързаност в транспорта, енергетиката, търговията, цифровизацията, инвестициите между страните от Западните Балкани и укрепване на добросъседските отношения.

Берлинският процес бе иницииран от Германия за насърчаване на регионалното сътрудничество в Западните Балкани и за подкрепа на политиката на разширяване на ЕС. Първата среща на високо равнище се проведе на 28 август 2014 г. в Берлин. Следват срещите на високо равнище във Виена през 2015 г., Париж през 2016 г., Триест през 2017 г. и Лондон през 2018 г. Участници в процеса са страните от Западните Балкани - Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Албания и ЕС Държави-членки - Полша, Великобритания, Германия, Франция, Австрия, Италия, България, Хърватия и Словения.

За първи път България бе поканена да участва в Берлинския процес на срещата на върха в Триест през 2017 г. България е желан партньор по отношение на активната работа в региона и постигнатите резултати по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. страните от Западните Балкани са приоритет.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев