3D технология заменя липсващи кости

Новата технология, която замества липсващите кости
05.07.2019 / 10:31

Нова 3D технология заменя успешно липсващи кости на черепа в резултат на катастрофи, травми от падания или тежки инфекции.

Това съобщиха от Университетската болница „Св. Иван Рилски“ в София, където тя вече се извършва.

За целта се правят индивидуални 3D РЕЕК импланти, които са единствената алтернатива за пациента. Новата методика е широко разпространена по света, но в България не се прави на друго място.

„Обикновено дефектите, при които тя се използва, се получават при автомобилни катастрофи, височинни травми или тежка инфекция на черепната кост, например остеомиелит, която я „разяжда“, обяснява д-р Асен Хаджиянев, който въведе иновативната технология у нас. Той е началник на сектор към Клиниката по неврохирургия.

Изработката на импланта се осъществява след образното изследване. Изготвя се компютърен модел и се отпечатва на 3D принтер. Накрая се произвежда в специализирана лаборатория, като преди да стигне до пациента, минава през процедура по дезинфекция.

„Тъй като всяка деформация на костта е различна, съответно и изделието също е индивидуално всеки път, което го прави много скъпо“, разказва д-р Хаджиянев, който е началник на сектор към Клиниката по неврохирургия. Това е и причината досега само на трима пациенти да са поставени такива индивидуални 3D импланти в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, каза още д-р Хаджиянев.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев