Част от автобусните превози отпадат от тол системата

Автобуси
05.07.2019 / 15:11

Автобусните превози по редовни линии няма да бъдат таксувани от новата тол система и няма и да заплащат винетки. Обсъжда се пътни такси да заплащат само служебните (возещи служители и ученици) и случайни превози (организирани екскурзии), стана ясно от предложените нови тарифи на превозвачите от регионалното министерство.

Най-замърсяващите тежки камиони да плащат по 39 ст. на изминат километър по втори клас пътища. Колкото по-висока е Евро категорията на тировете толкова по-малко ще струва да се движат по пътищата ни.

Новите цени бяха дискутирани днес на първото заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждане на тол системата в МРРБ. Според тарифирането цените ще се определят по няколко компонента.

На първо място според тонажа на превозно средство (три категории + автобуси), въвеждат се четири категории спрямо екологичния компонент, както и три категории спрямо класа републикански път (магистрали, първи и втори клас пътища), обяви зам.-регионалният министър Николай Нанков.

Така камиони над 12 тона с повече от три оси с Евро 6 категория, пътуващ по втори клас пътища, ще заплаща 26 стотинки на километър. Превозвачите предлагат три пъти по-ниска цена на километър, около 8-10 стотинки. Евро 5 камиони ще заплащат 33 стотинки, с три повече камиони с Евро 3 и 4 (39 стотинки) и най-много Евро 1 и 2 – 39 ст./км.

Посочените тарифи не са окончателни и ще бъдат дискутирани и на следващи заседания. Браншът се обяви таксувани да бъдат само малка част от втори клас пътищата, където се движи транзитен трафик, а трети клас изобщо да не попада под обхвата на тол системата, коментира предложенията изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. Окончателното определяне на тарифи и обхват ще стане ясно едва след провеждането на тестове на терен след 16 август с реално изминати километри, обяви Нанков.

Тогава камиони и автобуси на бранша, оборудвани с бордови и GPS устройства, ще подават директно до Агенция „Пътна инфраструктура“ информация за изминатото от тях разстояние. За първата година след въвеждането на новото таксуване по пътищата от регионалното министерство очакват приходи между 550 и 600 млн. лева.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев