Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с Додик, Ердоган и Пендаровски в Сараево

Бойко Борисов
08.07.2019 / 13:55

Премиерът Бойко Борисов ще участва в срещата на държавните и правителствените ръководители на страните, участващи в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Форумът ще се проведе на 8 и 9 юли в Сараево, тъй като Босна и Херцеговина е настоящият ротационен председател на ПСЮИЕ.

На срещата ще се обсъди укрепването на връзките в инфраструктурата, бизнеса, дигитализацията и младежките отношения, които са основните приоритети на председателствата на Босна и Херцеговина на ПСЮИЕ.

България е инициатор за създаването на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа като водещ политически формат за диалог в региона. Инициативата стартира на Софийската среща на министрите на външните работи на страните от Югоизточна Европа (6-7 юли 1996 г.), която прие Софийската декларация за добросъседски отношения, стабилност, сигурност и сътрудничество на Балканите.

Освен България, страните участнички в ПСЮИЕ са Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора.

Участниците в ПСЮИЕ се срещат на ниво държавни / правителствени ръководители, министри на външните работи и политически директори на министерствата на външните работи под председателството на участника, който е председател на ротационната година.

По време на форума в Сараево българският премиер Бойко Борисов ще проведе редица двустранни срещи: с председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: Фейсбук
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев