Мая Манолова: Машините разобличиха кражбата на вот, те не ядат кебапчета и не взимат по 50 лв.

Мая Манолова
09.07.2019 / 16:26

Машинното гласуване разобличи кражбата на вот и това е истинската причина да се иска неговата отмяна. Това заяви омбудсманът Мая Манолова след като от ГЕРБ внесоха промяна в Изборния кодекс, която предвижда да не се гласува с машини на предстоящите местни избори. Манолова определи като несъстоятелни голяма част от аргументите на вносителите на промените.

Манолова посочи, че в 310 секции на последните избори от 3000 възможни с машини са гласували повече от 50 на сто от избирателите, а в други 340 секции между 40 и 50 на сто от избирателите.

Като "абсолютно неверен аргумент" тя визира твърдението, че машинният вот не е намалил недействителните гласове. "При гласуването с машина е невъзможно подаването на недействителна бюлетина - такава опция не съществува. С машинното гласуване броят на недействителните гласове става нула", посочи Манолова.

Третият аргумент за скъпия машинен вот Манолова обори като посочи, че не машините, а ЦИК е оскъпила вота. Тя визира наемът на машини от страна на ЦИК и то на цена, на която реално те могат да бъдат закупени.

"По признание на фирмата, която предостави машините на европейските избори, наемът е в размер на 70 процента от цената на машината. Подозирам, че наемът е сто процента от цената на машините, така че виновникът за скъпия машинен вот е ЦИК", коментира Манолова.

„Истинската причина за отмяна на машинното гласуване е фактът, че машините разобличиха кражбата на вот. Машините разобличиха нечестното съставяне на

протоколи от СИК и доказателството за това е на сайта на ЦИК“, заяви Манолова.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че в 1129 секции има неотчетени преференции, в други 80 секции имало неотчетени гласове за партии и това е видно от протоколите на сайта на ЦИК.

Тя прогнозира, че след машинното ще бъде посочено и електронното гласуване със същите аргументи. Омбудсманът припомни, че след дебат с неправителствени организации на 28 юни, още на 1 юни е изпратила до ЦИК писмо с препоръки как машинното гласуване да бъде успешно.

"Очевидно усилието да спасим машинния вот и чрез него честността на изборите се оказа напразно за властта", коментира Манолова. "Истинският мотив е, че машините не ядат кебапчета и не взимат по петдесет лева", каза още тя.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев