Започна евтаназия на прасета в новото огнище на африканска чума - Новачене

Прасета
09.07.2019 / 17:08

Строги мерки за ограничаването на болестта африканска чума по свинете в Плевенско. От рано сутринта на 6-ти юли започна унищожаването на прасетата в новото огнище на болестта - село Новачене, информира NOVA.

На всички входно-изходни артерии на селото има служители на жандармерията, които проверяват автомобилите за нелегално превозване на животни. Около 40 прасета трябва да бъдат умъртвени. Част от стопаните сами заклаха животните си и ги прибраха за зимнина. „Тежко е като сме го гледали. Прасето е нормално, здраво, 100 кила, между 100 и 120”, сподели Тачо Тачев, жител на Новачене.

„Не се възпротивяваме, защото ако стане по-лошо. Лошо е, че сме се трудили и губим сега, но се случват такива неща в живота”, заяви Янка Тачева.

„Във връзка с това ново огнище – нова 3-километрова зона, нова 10-километрова зона. В нея се прилагат мерките съгласно заповед – основното е, че трябва да се евтаназират всички прасета в 3-километровата зона. Правили сме дезинфекционни площадки с подръчни средства, защото няма друг начин. Има дезинфекционен разтвор. Навсякъде, където се евтаназира прасе се прави дезинфекция с препарати”, коментира Ивайло Иванов, директор на ОДБХ – Плевен.

От земеделското министерство обмислят, как да обезщетят стопаните на унищожените животни.

Източник: Дарик
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев