България ще закупи американските F-16

Самолети F-16
10.07.2019 / 13:55

Министерският съвет прие доклада, подписан от 4 министри, прие проектите за договори за доставка на F-16 и даде мандат на министъра на отбраната да подпише 4 договора. Това заяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Единият договор е за самолет F-16 блок 70 с допълнително оборудване, включително учебни съоръжения и обучение; вторият договор касае бойни припаси за самолета; третият - ракетите въздух-въздух и последният е за доставката на система за визуализация наблюдение и управление.

„В рамките на 4 документа ще бъдат изпълнени всички изисквания по доставянето на пакет на система F-16 блок 70 с необходимото оборудване за обучение, въоръжение, което прави самолета многофункционален”, каза Запрянов. Той посочи цена от 1,256 млрд. долара. „В същото време има нотификация на Държавния департамент и се намираме в процедура Конгресът на САЩ да поеме от тази сума около 60 млн. долара допълнително”, добави той.

„Най-после се случи една дългогодишна мечта на военно-въздушните сили, които ги поставя на равностойно стъпало с нашите партньори от Алианса – да придобият самочувствие, че притежават нещо съвременно и актуално. Имам уверение от министър-председателя, че приключването на проекта на военно-въздушните сили няма да спре преговорните процеси за другите два проекта за бойната машина и също така проекта на военно-морските сили. Така че се надявам скоро време да имаме добри новини и за тях“, заяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.

С придобиването на нов боен самолет, ние придобиваме нови качествени бойни способности, повишаваме оперативната си съвместимост с НАТО и не на последно място, самочувствието на българския пилот – той ще се чувства като равностоен партньор, заяви ген. Петьо Мирчев - заместник-командир на Военновъздушните сили. „Една дългогодишна мечта за военно-въздушните сили е на път да се осъществи“, допълни той.

Договорът със САЩ предвижда да получим 8 самолета - шест едноместни и два двуместни. Те трябва да бъдат доставени до 2023 година поетапно. В цената влиза и обучение на пилотите, както и не инженерния състав. Министърът на икономиката Емил Караниколов каза, че е постигната договореност за поддръжка на машините у нас.

Очаква се следващата седмица проектът на договора да влезе за гласуване в парламентарната комисия по отбрана, след което да бъде обсъден и одобрен и от депутатите в пленарна зала.

Източник: БГНЕС
Снимка: Gulliver/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев