КНСБ предлага майчинството за втората година да стане 415 лева

Майка с бебе
10.07.2019 / 17:08

Майчинството за втората година да стане 415 лева, а минималното дневно обезщетение за безработица – 12 лева. Това са част от исканията на КНСБ спрямо проектобюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година.

От синдиката настояват също за увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж от 1.2 на 1.27 процента, но само за стажа на трета категория труд. Като мерки за осигуряване на повече приходи, с които да се поемат завишените разходи, се предлага вдигане на вноската за фонд „Безработица” с половин процент, увеличаване на минималния осигурителен доход за земеделските производители и самоосигуряващите се на 610 лева, както и на всички минимални прагове с 5.3 процента.

Изпълнителният секретар на синдиката Асия Гонева аргументира исканията за майчинството и обезщетението за безработица: „Предлагаме досегашното съотношение, което в годините се е сложило между това, което се плаща на майките във втората година с минималната работна заплата, да се запази и при новия размер на минималната работна заплата, тоест и там да има движение напред. Отново поставяме въпроса за дневния размер на обезщетението за безработица, което миналата година (след пет шест години битка) беше вдигнато мъничко – от 7 до 9 лева. Но то е доста след принципа, който е заложен в закона, а той е 60% от конкретната заплата. Ако аз получавам 610 лева, поне 60% от този размер трябва да бъде обезщетението ми за безработица”.

Източник: Дарик
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев