Глоба за "Брикел" след запрашаването в Гълъбово

Запрашеност на въздуха
11.07.2019 / 10:44

ТЕЦ "Брикел" все пак беше глобена от регионалната инспекция по околната среда и водите, след като вчера пясъчна буря връхлетя град Гълъбово. Замърсяването на въздуха е било толкова силно, че дори не е имало видимост.

Към момента опасност за хората няма, но РИОСВ санкционираха централата за това, че не е уведомила властите за случилото се. Издадени са и предписания заради опасността случаят да се повтори.

Като източник на запрашаването хората посочват местния ТЕЦ "Брикел" и така нареченото "черно езеро", където са остатъците от изгорелите въглища. Теренът е с площ от 1200 дка, като две от четирите му секции работят и имат оросителна система. Освен тях обаче има технологични пътища, които също са били запрашени и именно от тях вятърът е вдигнал отпадъчния продукт.

От "Брикел" не отричат, че проблем със запрашаванията има. Снощи, обаче, ситуацията е била форсмажорна.

"Причината за бурята е появилият се ураганен вятър. За 10-15 минути може би става 7,2 метра в секунда", обясни Христо Христозов от централата пред bTV.

Предписанието на РИОСВ е за допълнително оросяване заради опасността от нови бури. Данните от измервателната станция в Гълъбово не са отчели превишение на средночасовите норми от 19 ч. във вторник до сряда, съобщиха от инспекцията. Към момента опасност за хората няма, твърдят оттам.

Източник: Факти
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев