Родители на онкоболни деца протестираха пред Министерството на здравеопазването

...
11.07.2019 / 13:48

Родители на деца с онкологични заболявания излязоха на протест пред сградата на Министерство на здравеопазването. Получиха обещание държавата да елиминира бюрократичната тежест и те повече да не се занимават с документация.

"Ще оптимизираме обхвата на документите, сроковете за подаването им, както и взаимоотношенията между отделните лечебни заведения и институциите при осигуряване на необходимите лекарствени продукти. Родителите няма да се занимават повече с документация. Това ще се случва на ниво болница – здравна каса", заяви зам.-министър Жени Начева, която излезе при протестиращите родители на деца с онкологични заболявания.

Болниците ще могат да правят своите заявки за по-продължителен период от време, съответно 3 или 6 месеца, като планират количествата и договарят количества лекарства, така че да не се стига до ситуации на липси на съответно лекарство, каза още Начева. „Или най-малкото, по-рано да са информирани за недостиг или липса на съответно лекарство, или липса на съответно лекарство, така че администрацията да окаже съдействие в такъв критичен момент”, посочи тя.

„Срокът, който сме си поставили с родителите, лекарите и лечебните заведения, за да финализираме промените в Наредба № 10 и Наредба № 2, е до края на месеца. Целта е до края на август да бъдат обнародвани в Държавен вестник и от септември да са в сила“, посочи още Жени Начева.

„Бихме искали вече тази агония, която продължава 10 години да приключи”, посочи тя. За вчерашните договорености Теодора Арменкова, която също е член на УС на сдружението обясни, че започнали конкретна работа по текстове по Наредба 2 и 10, която е свързана с нерегистрираните лекарствени продукти и тяхната доставка.

„Това, което държим е опростяване на процедурата, имаме уверението, че текстовете ще бъдат променени така, че да нямат родителите ангажимент да носят документи в касата и тези документи да бъдат сведени до минимум. Това ще остане ангажимент на администрацията на болниците както да бъде намален обема и от документация, която нашите лекари трябва да подават към Касата за получаване на лекарства. И най-вече това, че ще могат да се заявяват прогнозни количества поне за 3 месеца напред, така ме да не изпадат болниците в ситуация да нямат лекарства, за да стартират лечение”, каза тя.

Симона Караиванова подчерта, че искат едно - да има лекарства за децата им в болничните аптеки и лекарите им да са освободени от този административен товар, майките да са освободени също. „Ангажиментът на майките да бъде свързан единствено с обгрижването на децата, ангажиментът на лекарите – с лекуването им. Това е нашата воля и за това ще се борим”, подчерта тя.

„На родителите отговорността е да си гледат децата, а на лекарите ни да се грижат и да ги лекуват”, каза Даниела Маринова от Велико Търново, която е майка на момиченце, което се лекува от левкемия. Тя е на 9 години, диагностицирана е през септември миналата година.

Още снимки от новината

...

 

Източник: БГНЕС
Снимки: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев