Атанас Скатов изкачи Гашербрум 1

Атанас Скатов
12.07.2019 / 14:11

Алпинистът Атанас Скатов се изкачи на връх Гашербрум 1 (8080м) в ранните часове днес, като част от експедиция с организатор фирма “Каракорум Турс Пакистан”.

Това е втори осемхилядник за него тази година след успешното му изкачване на връх Канчендзьонга (8586м) на 15 май, се съобщава на страницата на алпиниста в социалните мрежи.

Гашербрум I (наричан още Скритият връх заради отдалечеността си или K5) е единадесетият по височина връх на Земята от 8080 м. Намира се на границата между Китай и Пакистан и е част от масива Гашербрум, намиращ се в планината Каракорум, район в Хималаите.

Атаката на върха започна на 11 юли в 15.27 часа българско време и продължи 15:00 часа, когато в 06.34 часа се получи съобщение от СПОТ устройството на Скатов с текст “На върха съм!” отбелязващо достигането му на върха.

“Изкачването беше трудно в условия на много силен вятър. Аз съм много изморен, тъй като последните 5 дни съм спал едва по 1-2 часа на денонощие и съм преодолявал дълги разстояния в условия на разреден въздух.

Много се чудех дали да тръгна след като не съм спал и нямах възможност да се възстановя след аклиматизацията, но реших, че съм дошъл да катеря върхове и тръгнах решително и с вяра в собствените сили нагоре.

Дадох всичко от себе си и отново тествах силата на духа и физическите си сили. Радвам се, че успях!”, сподели Скатов по сателитния си телефон.

Източник: facebook
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев