Карадайъ: При машинното гласуване няма да има сгрешени бюлетини

Мустафа Карадайъ
12.07.2019 / 16:21

"Убедени сме, че при машинно гласуване няма да има сгрешени бюлетини, а недействителните гласове ще бъдат минимизирани". Това каза на брифинг председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на Централния съвет на партията, съобщава "Фокус".

„Ние предлагаме две неща - машинно гласуване, машините да са собственост на държавата, софтуерът да бъде изработен от държавна фирма, съхранението и охраната да бъде осигурено от държавата и одитът и организацията да бъде от държавен орган“, поясни той.

"Нашата цел е да си запазим влиянието в местната власт и ако имаше сили и възможности да разширим това влияние, защото за нас е важно с местната власт и управлението на страната да бъдат ангажирани политици и политически партии с доказана привързаност към европейските ценности“, добави Карадайъ.

Председателят на ДПС е категоричен, че в бъдещи избори, когато бъдат използвани машинно гласуване и машинно преброяване на хартиените бюлетини, няма да има сгрешени бюлетини и недействителните гласове ще бъдат минимизирани.

На въпрос какви са аргументите ДПС да не се регистрира на пленарното заседание и дали е нямало предварителна уговорка затова с БСП, той отговори, че не е имал възможност да се запознае с аргументите на БСП и посочи, че ДПС имат своите аргументи да не се регистрират в зала. „Последните години в политическото пространство различни политици и политически партии изказват едни тези, абсолютно неверни и несъстоятелни, без нито да ги аргументират, нито да ги мотивират и в опит да пресечем такъв род проявление“, коментира той.

Парламентарното заседание за разглеждане на машинното гласуване е насрочено за вторник. По думите му, ДПС има законодателни предложения за Изборния кодекс. „Ние ще си предложим пак нашите предложения. От нашия опит знаем, че държавата може да го осигури и направи машинното гласуване. Някои наши колеги са участвали в период, когато това нещо много успешно е било реализирано“, коментира Карадайъ.

Източник: Агенция Фокус
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев