Алпинистът Скатов за изкачването на Гашербрум: Губихме посоката, падна мъгла, изви се буря

Атанас Скатов
13.07.2019 / 14:36

"Този връх е доста стръмен и имаше обилно количество сняг във високата му част. Газили сме до колене в снега. Тъй като нямаше опънат парапет през нощта в тъмното на няколко пъти губихме посоката. Наложи се да спрем и да изчакаме 2 часа да изгрее слънцето за да се ориентираме за правилната посока. Имаше доста силен вятър" . Това разказа алпинистът Атанас Скатов в личната си страница, след като изкачи осемхилядника вр. Гашербрум 1 (8080 м) в ранните часове на 12 юли, като част от експедиция с организатор фирма " Каракорум Турс Пакистан".

Това е втори осемхилядник за него тази година след успешното му изкачване на вр. Канчендзьонга (8586 м) на 15 май. Гашербрум I (наричан още Скритият връх заради отдалечеността си или K5) е единадесетият по височина връх на Земята от 8080 м. Намира се на границата между Китай и Пакистан и е част от масива Гашербрум, намиращ се в планината Каракорум, район в Хималаите.

"Сутринта, когато изгря слънцето, се откриха много красиви гледки и се видя ясно върхът, както и околните върхове- К2, Гашербрум 2. Продължихме нагоре. Малко преди върха падна мъгла, а малко след него се изви страшна буря. Времето на тези върхове се променя за минути. Слизахме всички надолу по стръмния склонМного дълго качване беше това, непредвидимо и с много променливо време. На слизане отново видях трупове на загинали алпинисти там кой знае откога. Слизането беше изморително като се има предвид и фактът, че не съм спал вече 7 дни както трябва", пише Скатов за изкачването.

Източник: dir.bg
Снимки: atanasskatov.com
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев