Тестват пети блок на АЕЦ „Козлодуй“

АЕЦ-Козлодуй
13.07.2019 / 15:26

Тест на готовността за работа на повишена мощност до 104 процента на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде извършен днес и утре, съобщиха от пресцентъра на централата.

По време на плановия годишен ремонт на енергоблока тази година са завършени успешно последните модернизации от проекта за повишаване на мощността на Пети блок.

Предстоящите тестове целят да се потвърди готовността на системите и съоръженията за работа в условията на повишена мощност в различни експлоатационни режими, допълват в съобщението.

Програмата за изпитанията е съгласувана с главния конструктор ОКБ "Хидропрес" и с Агенцията за ядрено регулиране, а товаровият график за дните на провеждането е предоставен на Електроенергийния системен оператор. Изпълнението е предвидено за почивните дни в края на седмицата с оглед намаленото търсене на електроенергия в този период, уточняват от пресцентъра.

По време на изпитанията е планирано мощността на блока последователно да бъде понижена до 60 на сто и до 40 на сто.

На 14 юли (неделя) турбогенераторът ще бъде изключен за няколко часа, след което в рамките на същия ден ще бъде включен и ще започне повишаване на мощността в съответствие с графика.

Същата програма за изпитания е била изпълнена на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" през 2017 г., припомнят от централата. Сега този блок работи с пълно натоварване на мощността от 1040 мегавата.

Източник: БТА
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев