Можещи и отговорни - жени, началници на пожарни служби у нас

Жени началници на пожарната
14.07.2019 / 11:28

България има своите първи жени, началници на пожарни служби. Едната работи във Варна, другата – в Самоков. На плещите им е отговорността да ръководят безстрашни мъже. Но зад крехката им физика се крият силни характери, споделят от "Нова телевизия" в свой репортаж.

„Това е една достойна професия с огромно натоварване. Избрах я преди доста години, бих я избрала отново”, сподели Петя Кюпова.

В пожарната във Варна отскоро Първа бригада е различна. „Съставът е над 60 човека – единствената жена съм аз”, добавя Петя.

Далеч, на 500 км от морето и в пожарната в Самоков се пише история. „Не се чувствам като революционер, но все пак има лек гъдел върху егото”, казва Ивелина Дренска.

„Не мисля, че професиите трябва да се делят на жени и мъже, по-скоро на можещи и неможещи”, коментира Петя Кюпова.

Неведнъж инспектор Кюпова е и сред победителите в състезанието "Пожарникар на годината".

„Нашият спорт е доста груб наистина, трябва да се полагат огромни усилия, мръсен е – не е за една жена. Това е единственият спорт, в който има хоризонтално и вертикално изкачване – много атрактивна дисциплина и за една жена, като мен, която има желание, не представлява трудност”, споделя още Кюпова.

Независимо от пола, началникът знае, че трябва "да пази себе си и екипа си - това е на първо място, защото в противен случай няма как да помогнеш на другите”, споделя още Ивелина Дренска.

Източник: Факти
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев