14-годишна е със съмнение за антракс

Лабораторните изследвания показват, че пробите са чисти
18.07.2019 / 09:37

14-годишно момиче е със съмнение за антракс. Заразата се нарича още синя пъпка и се хваща от инфектирани животни. Това съобщиха от Инфекциозна болница, където то е настанено.

Характерните пъпки и мехури в ръката му са се появили преди около 20 дни. Според лекарите то може би се е заразило през раничка в кожата от добитъка в обора. Девойчето живее с родителите си в манастир, те се грижат за стадото овце на обителта. Заболяването има кожна форма, която е по-лека и вътрешна, която поразява нервните тъкани и се преболедува по-трудно.

„Нямаме потвърждаване на антракс в Националната референтна лаборатория в последния месец, каза за „Монитор“ проф. Тодор Кантарджиев. Той е директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания и е национален консултант по микробиология. - През юли имахме подадени проби на 9-ти и на 11-ти, но и двете излязоха отрицателни. Едната от тях е от Стара Загора, а другата от Инфекциозната болница в столицата. Други нямаме“, подчерта той.

Проф. Кантарджиев посочи, че антраксът се лекува с антибиотици. Случаи на заразяване има най-вече през лятото, когато времето се засуши. Тревопасните животни се инфектират с нея при паша, ако плъх или друг болен гризач е оставил урина или фекалии върху нея. Впоследснтвие човек може да се инфектира със синя пъпка през раничка в кожата или от консумация на заразено месо. Проф. Кантарджиев припомни, че заразяване на няколко семейства в България имаше през 2014 година. Хората се бяха инфектирали от консумацията на дивечова луканка.

Източник: Монитор
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев