Венецуела: Европейският парламент призовава за допълнителни санкции

Европейски парламент
18.07.2019 / 13:15

За трети път тази година Европейският парламент прие резолюция относно положението във Венецуела, изразявайки дълбоката си загриженост относно тежкото извънредно положение.

В съответствие с последния доклад на Върховния комисар на ООН за правата на човека, членовете на ЕП държат Николаш Мадуро пряко отговорен, “както и въоръжените и разузнавателните сили в служба на неговия незаконен режим, за безразборното използване на насилие за репресиране на процеса на демократичния преход и възстановяването на правовата държава във Венецуела. "

В резолюцията, приета с 455 гласа "за", 85 гласа "против" и 105 "въздържали се", те потвърждават пълната си подкрепа "за легитимен временен президент Хуан Гуайдо".

 

Допълнителни санкции

Членовете на ЕП призовават Съвета да приеме допълнителни санкции, насочени към държавните органи, отговорни за нарушенията на човешките права и репресиите. Органите на ЕС трябва да ограничат движението на тези лица, да замразят активите си и да премахнат визите, както и тези на техните най-близки роднини.

Те подкрепят продължаващия улеснен процес, воден от Норвегия, за намиране на изход от сегашната безизходица и приветства съгласието на двете страни да започнат мирен диалог, който трябва да създаде условия за свободни, прозрачни и надеждни президентски избори.

В декларацията си от името на ЕС за Венецуела върховният представител Федерика Могерини предупреди, че ЕС ще продължи да разширява целевите си мерки срещу отговорните органи, ако няма конкретни резултати от текущите преговори.

 

Произволни задържания, изтезания и извънсъдебни убийства

Членовете на ЕП осъждат злоупотребите, извършени от правоприлагащите органи и бруталните репресии от страна на силите за сигурност. Те осъждат използването на произволно задържане, изтезания и извънсъдебни убийства и отново потвърждават подкрепата си за разследването на Международния наказателен съд за тежките престъпления, извършени от венецуелския режим.

 

Хуманитарна и миграционна криза

Повече от 7 милиона души във Венецуела се нуждаят от хуманитарна помощ, 94% от населението живее под прага на бедността и 70% от децата са извън училище, предупреждават депутатите. Те също така посочват и миграционната криза в региона, тъй като към днешна дата над 3,4 милиона венецуелци трябваше да избягат от страната. Парламентът приветства усилията и солидарността, показани от съседните страни, по-специално Колумбия, Еквадор и Перу, и приканва Комисията да продължи да сътрудничи с тези страни.

Източник: https://www.europarl.europa.eu
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев