Сливен се поклони пред паметта на Васил Левски, Хаджи Димитър, Стефан Караджа и загиналите за свободата на България

Честване
18.07.2019 / 20:00

Ритуал-поклонение по случай 182-та годишнина от рождението на Васил Левски и 151 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа се състоя днес пред бюст-паметника на Апостола на свободата в Сливен. Честването започна с огнени стихове за безсмъртното дело на Апостола, които бяха представени от актьор от Драматичен театър „Стефан Киров“ Сливен, както и със слово на кмета Стефан Радев.

Да се преклонят пред паметта на гения на българската революция дойдоха кметът на община Сливен Стефан Радев, заместник-кметовете Пепа Чиликова, Стоян Марков, Румен Иванов, председателя на общинския съвет Димитър Митев, общински съветници, заместник-областния управител на Сливен Димитринка Петкова, представители на неправителствени организации, както и много граждани.

На церемонията бяха поднесени цветя на признателност от кмета Стефан Радев, от името на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и народни представители. Цветя поднесе и председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници. От името на областния управител Чавдар Божурски цветя поднесе зам.-областният управител Димитринка Петкова. Беше поднесен венец от името на директора на ОД МВР-Сливен ст. комисар Димитър Величков. Събитието уважиха и представителите на музеи, организации, дружества и много граждани и обществени дейци.

След церемонията членовете на Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“ се отправиха с факелно шествие към родната къща на Хаджи Димитър, където беше изнесена беседа за неговия подвиг. През целия ден тя беше отворена за посетители безплатно. Имаше и организирана беседа за живота и делото на воеводата.

Проявите се организират от Община Сливен в партньорство с Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ и Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“.

Още снимки от новината

Официалните лица
Стихове за Васил Левски, представени от актьор от Драматичен театър "Стефан Киров" Сливен
Кметът на Сливен Стефан Радев
Димитър Митев - председател на общинския съвет в Сливен
Заместник-областния управител на Сливен Димитринка Петкова поднася цветя от името на Чавдар Божурски
Общински съветници
...
Николай Сираков - Директор на Регионален исторически музей в Сливен
Георги Божев от "Активен гражданин"
...
...
...

 

Текст, снимки и видео: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев