Сливналия си смени пола - от жена стана мъж

...
19.07.2019 / 11:52

Жена от Сливен стана мъж. Това е първият и засега единствен човек, роден в нашия град, който е направил тази стъпка по съдебен ред, научи „Сливен прес“.

Промяната на пола е узаконена с решение на Районен съд – Нова Загора, произнесено през 2018 година. С него младата жена, по това време на 21 години, става мъж пред закона, получава нов акт за раждане и ново ЕГН, а от трите и имена отпада последната буква а.

В съдебното решение, което е публично достъпно, се казва: ДОПУСКА да бъде извършена промяна в данните за гражданско състояние на лицето И.А.С., с ЕГН **********,***, вписани в Акт за раждане № 57/16.01.1997г. на Община Сливен, по отношение на отразения пол от “женски” на “мъжки”, в съответствие с което следва да бъде коригиран и ЕГН на лицето.

ДОПУСКА промяна в собственото, бащиното и фамилното име на И.А.С. от И.А.С. .

Решението може да бъде обжалвано пред Сливенски Окръжен съд в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

След влизане в сила на решението препис от същото да се изпрати на Община Сливен за сведение и изпълнение на процедурата по чл.75, ал.1 от ЗГР“=

Припомняме, че според решение на Върховния касационен съд, за промяна на пола по документи не е задължителна операция, но непременно трябва да е била провеждана хормонална терапия.

Източник: Сливен пресс
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев