Страните от Г-7 подготвят нов данък върху цифровите технологии

Данъци
19.07.2019 / 14:05

„Министрите се съгласиха, че е спешно да се разгледат данъчните предизвикателства, породени от дигитализацията на икономиката и недостатъците на сегашната система за трансферно ценообразуване“, се казва във френското резюме на заключенията на срещата, съобщава Financial Times.

В четвъртък финансовите министри и централните банкери от седемте най-големи опитни икономики в света (G7) обещаха да определят очертанията на нов цифров данък до януари 2020 г., съобщава Wall Street Journal.

Новият данък ще се основава на цифровото, а не само на физическото присъствие, според резюме на дискусиите, публикувани в четвъртък.

Преразпределянето на печалбите между страните ще зависи от дела на приходите на компаниите, които идват от цифрови продукти и услуги.

Предложението за нов дигитален данък обаче няма да включва специална клауза, насочена към големи технологични компании, което е основна грижа за служителите на САЩ, присъстващи на срещата на Г-7.

Финансовите министри заявиха, че се надяват да финализират данъка под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) до края на следващата година.

Длъжностни лица от централните банки на Г-7, Международния валутен фонд (МВФ), Банката за международни разплащания (БМР) и БФС също представиха доклад, в който се изтъкват рисковете, свързани с криптографските данни, и по-специално проекта на Facebook за цифровата валута. Везни ".

Цифровите валути, като планираната Везни във Фейсбук, предизвикват сериозни опасения и трябва да бъдат регулирани възможно най-плътно, за да се гарантира, че те не нарушават финансовата система на света, съобщиха от Ройтерс.

Многобройни валути, като предложената от Facebook Везни, трябва да бъдат "в съответствие с най-високите регулаторни стандарти", заявиха участниците в двудневната среща в Шантили, Франция.

Преговорите в Chantille са доминирани от размяната на мнения по плановете на Facebook за новата криптобус за Libra, на фона на по-сериозни опасения от страна на политиците, че правомощията на големите технологични компании засягат области, принадлежащи на правителства, като например емитирането на собствена валута.

Работната група, водена от Benoit Coeure, член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка, отбеляза, че новите цифрови валути представляват "редица сериозни рискове, свързани с приоритетите на обществената политика, включително по-специално борбата срещу прането на пари и борбата с финансирането на тероризма, защитата на потребителите и данните, кибер-резистентността, лоялната конкуренция и спазването на данъците, "каза срещата на върха на Г-7.

Що се отнася до икономическите перспективи, финансовите министри и губернатори на централната банка отбелязаха, че „глобалният растеж изглежда се е стабилизирал с очакването за умерено подобрение през 2020 г., въпреки че рисковете все още сочат надолу (по-ниско от очакваното)“, се казва в комюнике от Г-7 срещата на върха в Шантили, Франция.

Според тях фискалната политика трябва да бъде "гъвкава и благоприятна за растеж", а централните банки трябва да подкрепят икономическата активност, но "признавайки, че само паричната политика не може да се справи с всички икономически предизвикателства".

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Photo: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев