ЕК изпраща експерти в България заради африканската чума по свинете

Прасе
22.07.2019 / 21:41

Представители на аварийния ветеринарен екип на Европейската комисия ще бъдат в България от утре до 25 юли, за да оценят ситуацията с разпространението на африканската чума при домашни и диви свине в България, съобщи Българската национална телевизия от Европейската комисия.

Екипът за спешна ветеринарна помощ на Европейската комисия има командировки в страни, засегнати от болести по животните. Днес Европейската комисия обяви, че страната ни съобщава за 14 огнища на африканска чума по свинете в районите на Плевен и Русе, Търговище и границата с Румъния през първите седмици на юли 2019 г. Има и засегнати диви свине.

Според Брюксел страната ни е предприела всички ограничителни мерки, както е предвидено в законодателството на ЕС. Освен България, цяла Румъния, части от Полша, Унгария, Литва, Латвия, Белгия и Малта, както и извън ЕС - в Украйна са засегнати от африканската чума по свинете.

Миналата седмица министърът на земеделието Десислава Танева поиска финансиране от Европейската комисия за справяне с африканското изслушване. Свинското месо е най-високият дял на консумация у нас и болестта заплашва производството.

Европейската комисия обяви днес, че досега България не е разполагала със средства, но има специален фонд за такива случаи, който може да бъде предоставен на нашата страна.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев