Гражданско сдружение с отворено писмо до ВСС с призив прокурорската колегия да оттегли кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Протест - снимка архив
24.07.2019 / 14:41

Гражданско сдружение Инициатива "Правосъдие за всеки" изпрати отворено писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) с призив прокурорската колегия да оттегли кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор и в оставащите дни до края на номинациите да бъде излъчена друга, която "да бъде приета нормално от магистратите и обществото".

"Казваме ви го с дълбока загриженост за опасните за правовата държава и гражданските права и свободи последици, ако не го сторите, но и с предупреждението, че будното гражданско общество активно ще се противопостави на поредния опит да се излъчи удобен за сенчестата власт главен прокурор!", пишат от гражданското сдружение.

Според Инициатива "Правосъдие за всеки" с единодушната подкрепа на 11-те членове на прокурорската колегия, изборът за наследник на Цацаров е бил предопределен поради "безалтернативността на тази кандидатура". И припомнят, че министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви, че няма да издига кандидат, освен при "съществено изкривяване на процедурата".

От гражданското сдружение са убедени, че всъщност процедурата е вече изкривена, доколкото за пръв път в новата демократична история на страната ще се състои "избор" при липса на всякаква конкуренция за поста главен прокурор, който следва да следи за законността и да провежда наказателната политика на държавата.

"Един кандидат означава, че в прокуратурата други достойни за този висок пост няма, а това е тежка диагноза за нейната работа. Но и означава също, че каквато и концепция за управление да предложи този кандидат, то той ще бъда избран без съществени критики и въпроси, за да не пропадне самата процедура по избора", смятат от неправителствената организация.

 

И отправят няколко въпроса:

- Ще гласувате ли за кандидат за главен прокурор, който е склонен да произнася публично присъди без окончателен съдебен акт и да нарича задържани или само обвинени лица "престъпници", без дори да има образувано дело срещу тях и внесен обвинителен акт в съда?

- Ще подкрепите ли с вота си кандидат за главен прокурор, който заявява открито, че е против класическия правен принцип за разделение на властите и обявява себе си за "несистемен играч"?

- Ще дадете ли доверието си на прокурор, който назовава имена на собственици на медии, политици и бизнесмени като хора, вършещи системни престъпления срещу републиката, без срещу същите да са постановени присъди и който нарича политици от легитимни и участващи на избори партии екстремисти?

- Ще може ли да оправдаете подкрепата си за избор за главен прокурор на ръководителя на специализираната прокуратура, който до момента няма нито едно успешно завършено знаково дело с влязла в сила осъдителна присъда?

- Ще се доверите ли на човек, който откровено лъже в свои публични изявления и интервюта, с цел злепоставяне на свои критици или обвинени от него лица?

От "Правосъдие за всеки" посочват, че въпросите произтичат само от едно интервю на Гешев, излъчено по БНТ и продължило 35 минути.

"След него се появиха поне пет основателни причини да оттеглите своята подкрепа за тази кандидатура. Може да го сторите и да излезете с чест от ситуацията, в която се самопоставихте с така излъчената "единна кандидатура", като имате още две дати, на които да номинирате човек с наистина сериозна професионална биография и безспорни нравствени качества", призовават в отвореното писмо от неправителствената организация.

"Може и да не го сторите, но тогава ще трябва да мотивирате добре своя вот на 24 октомври, защото въпросите, които ще бъдат зададени и в България, и от нашите европейски партньори, ще бъдат много и тежки. А пък ако се появи ситуация, в която тогава гласувате за друг кандидат, ще възникне тежкият въпрос кога сте били искрени и отговорни – на 22 юли при номинацията на прокурор Гешев или на 24 октомври, когато сте я бламирали по други и отново силно неясни причини", допълват още от организацията.

Преди да се стигне до избор, според тях, членовете на ВСС трябва да отговорят на въпросите:

- Поддържате ли конституционната постановка и основния демократичен принцип на разделението на властите?

- Зачитате ли презумпцията за невинност до постановяване на окончателна присъда и допускате ли да се нарушават граждански права?

Писмото с всички въпроси и искания е внесено днес във ВСС. По-рано днес писмо с подобно искане бе внесено във ВСС и от адвокати, които призоваха кадровия орган да направи преценка дали изказванията на Гешев в интервюто по БНТ отговарят на етичните стандарти, към които се придържат магистратите.

Вчера с официална позиция "Демократична България" поиска оставката на Гешев, а главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че той е правилният избор.

Източник: Дневник
Снимка: Николай Дойчинов
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев