ДПС поиска военни мерки за чумата по свинете

Народното събрание
25.07.2019 / 15:23

ДПС и БСП поискаха спешни мерки за справяне с чумата по свинете. В кулоарите на НС Бюрхан Абазаов от ДПС поясни,че ако не се вземат мерки като за извънредна ситуация, заразата ще се разпространи.

По думите му най-лошият сценарий е тя да продължи в другите промишлени свиневъдни обекти. "За съжаление това, което не искахме да се случи - заразата да влезе в големите свинепромишлени комплекси, вече е факт", каза още той. Според Абазов е прав еврокомисарят по здравеопазването, че има небрежонст. "Заразата от миналата година е факт в България, от две години е в Европа. Ние много добре знаехме, че тя ще се разпространи и ще дойде тук. Всички мерки, които взеха досега управляващите са неадекватни, хаотични, закъснели, некоординирани. Краткият ми извод е, че институциите в България не сработиха в критична ситуация", коментира Абазов и напомни, че в петък в НС ще бъдат изслушани земеделският министър Десислава Танева и вицепремиерът Томислав Дончев по темата.

Абазов даде пример с Чехия, където този проблем е решен и 6 месеца, след първото огнище, не се е появило второ и ние трябва да черпим опит от тях. Така чешката държава е каза, че ще избие всички прасета в задния двор и ще ги обезщети всички, независимо дали са регистрирани или не. В тази връзка той определи думите на зам.-министъра по-рано през деня, че ще се обезщетяват само регистрираните животни като самоубийство. По думите му това автоматически дели на две нашите малки животновъди". Другият пример от Чехия е как подхождат с дивите прасета. У нас грижата за намаляване на популацията е на ловните дружини. По думите на Абазов в Чехия в горите влизат спецчасти елитен корпус, снайперисти, с нощно виждане, като във военно положение.

„Влизат спецчасти, тюлени, кобри, рамбовци“, каза той. Във връзка с оградата срещу чумата по свинете, Абазов посочи, че тя е била като за детска площадка. "С височина 1 м, около която намериха едно умряло прасе. Изследванията показаха, че то е умряло от смях", посочи още Абазов.

На свой ред от БСП заявиха, че въпросът не се политизира от тяхна страна, а просто имало успиване от страна на управляващите. „ Действително има добри практики, които се правят в другите държави, в България не бяха направени. Заболяването го виждахме как настъпва, след това го видяхме как премина границата, сега го виждаме как се разпрострянява. Няма отговори на много въпроси.", каза социалистът Пенчо Милков и добави: „ Няма как с еднометрова ограда да спреш заболяването". Според него по време на разплода на прасетата е трябвало да бъдат отстреляни всички диви прасета. По думите му границата между България и Румъния не е била затворена за продукти от свински произход.

"Докато в Румъния гърми заболяването, фуражи влизаха в България и тези свинекомплекси се снабдяваха с такъв фураж. Докато сега ще видите какво се случва. Другите държави ще затворят границата си с България и са продукти от свински произход, за фуражи и за зърно", допълни още той.

Александър Сабанов от патриотите пък поясни, че мерките на земеделското министерство са адекватни, но за съжаление са били закъснели. Въпреки това според него оградата по границата с Румъния все пак е свършила работа. Имам информация от миналата седмица, че групи от ловци, които са си обикаляли полетата, казват, че няма нито една диря, която е прекосила тази граница.“, каза той. По думите му има голяма опасност България да загуби индустриалното свинепроизводство.

40 дена е карантината след унищожаване на популацията във фермата. „Никой няма да си позволи след 40 дена да започва да зарежда отново прасета", посочи още Сабанов, като добави, че след това този срок се удължава, защото за заплождането на еднопрасе са нужни 9 месеца. „Това е една година, през която не се знае дали няма да повтори тази зараза", изтъкна още Сабанов. Той посочи, че ако се унищожи цялото свинепроизводство в България, ще са от порядъка на между 600 и 800 млн. лв.

Още снимки от новината

Народното събрание

 

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев