Над 10 милиона лева са изразходвани за интеграция на ромите в България в продължение на 10 години

Просякиня
25.07.2019 / 16:40

Над 815,5 млн. Лв. От държавния бюджет и от външни средства са изразходвани за интеграция на ромите в продължение на 10 години и все пак няма ефект. Това съобщи вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов на заседание на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. Той представи проекта на Концепцията за промени в интеграционната политика на ромската етническа принадлежност в България.

Каракачанов уточни, че данните са за периода 2008-2018.

Вицепремиерът Томислав Дончев, председател на Съвета, каза, че няма публично финансиране за мерки, които имат етнически профил, съобщава БТА.

"Ние дори не знаем етническия профил на бенефициентите на мерките, финансирани от държавния бюджет и Европейския социален фонд, защото българската администрация не събира данни за етническата принадлежност", каза Дончев и добави, че в този смисъл посочената от заместник-председателя сума Премиерът Каракачанов е обобщен за мерки за интеграция на групи със социални затруднения.

Според Каракачанов сегашната философия за интеграция е погрешна, защото е очевидно, че мерките чрез неправителствени организации, медии и държавни институции не водят до реална интеграция.

Той подчерта, че законът трябва да бъде един и същ за всички и посочи, че реалната интеграция означава, че тези хора трябва да приемат, че в България има закони, конституция и права на други граждани и че човешкият живот е ценност.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев