Финландското председателство очертава приоритетите на комисиите в ЕП

Европейски парламент
26.07.2019 / 11:13

Министрите очертават приоритетите на финландското председателство на Съвета на ЕС пред парламентарните комисии по време на поредица от срещи.

Финландия ще поеме председателството на Съвета до края на 2019 г. Изслушванията се провеждат от 23 юли нататък. Това съобщение за пресата ще се актуализира редовно.

 

Промишленост, изследвания и енергетика:

Министърът на икономическите въпроси Катри Кулмуни подчерта във вторник, че Финландия ще насърчава модерна индустриална политика, водена от цифровата икономика, със силен акцент върху научните изследвания и иновациите, за да се създаде устойчив растеж в ЕС. Това също ще бъде значително в прехода към икономика, неутрална по отношение на климата. Тя каза също, че споразумение между държавите-членки относно бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. е важна цел. Министърът на транспорта и съобщенията Санна Марин заяви пред евродепутатите, че изграждането на доверието на гражданите в новите технологии също трябва да бъде приоритет, например за изкуствен интелект.

Членовете на ЕП приветстваха представянето, но подчертаха необходимостта от амбициозност по отношение на дългосрочния бюджет на ЕС, тъй като е необходимо увеличаване на средствата, не на последно място за научни изследвания и технологии, за насърчаване на заетостта и растежа. Председателят на комисията също така призова председателството да не намалява финансирането от ЕС за научни изследвания и иновации в бюджета за 2020 г., както е предложено от Съвета.

 

Регионално развитие:

Министърът на икономическите въпроси Катри Кулмуни също представи във вторник приоритетите в областта на регионалното развитие, които включват превръщането на политиката на сближаване в ЕС с по-голяма ориентация към резултатите, ефективна и тематична насоченост. Тя също така подчерта важната роля, която има за насърчаването на научните изследвания и иновациите, както и за създаването на устойчивост на глобализацията.

Членовете на ЕП приветстваха изявлението на министъра, че председателството е готово да възобнови междуинституционалните преговори възможно най-скоро, като се даде приоритет на осигуряването на бързо стартиране на „програми от следващо поколение“.

 

Трудова заетост и социални въпроси:

Министърът на заетостта Тимо Харакка заяви в сряда, че най-важната цел на председателството е да осигури устойчиво бъдеще. За да постигне тази цел, Финландия ще насърчи „ускорен преход към икономика, неутрална по отношение на климата, по начин, който е социално устойчив“, добави той.

Подобряването на уменията на работниците, както и защитата на работниците бяха сред обсъжданите въпроси. Въпрос от членовете на ЕП относно мерките за подпомагане на хората с увреждания в работата, министърът каза, че понастоящем изготвят заключения на Съвета за насърчаване на заетостта на лица, които имат трудности с достъпа до пазара на труда. Харакка заяви пред евродепутатите, че очаква с нетърпение по-нататъшната работа по възможната минимална заплата на ЕС, докато министърът на социалните въпроси и здравеопазването Аино-Кайса Пеконен подчерта, че европейският семестър и социалният стълб на ЕС трябва да интегрират аспекта на благосъстоянието.

 

Развитие и отношения между ЕС и АКТБ:

Министърът на сътрудничеството за развитие и външната търговия Виле Конкари подчерта важността на действията по климата, като изпълни Програмата до 2030 г., основана на ценности външна политика, по-специално равенството между половете и партньорството с Африка, в сряда. Предвид изключително тревожния контекст, министърът подчерта необходимостта от защита на хуманитарните действия въз основа на принципите и спазването на международното право, както и на подкрепата за уязвимите групи от населението.

Членовете на ЕП приветстваха акцента на министъра върху климата и подчертаха важността на справянето с неравенството между половете и сексуалното насилие в конфликти, както и как да се отговори на нарастващия брой принудителни разселвания, причинени от изменението на климата и необходимостта от по-голяма съгласуваност на други политики на ЕС с цели за развитие.

 

Транспорт и туризъм:

Европа се нуждае от по-широко предлагане на транспортни услуги, а автоматизацията ще бъде от ключово значение за решаване на предизвикателствата пред околната среда и безопасността, заяви министърът на транспорта и комуникациите Санна Марин в сряда. Що се отнася до внесените до момента законодателни предложения, председателството ще се опита да постигне позиция относно правата на пътниците в железопътния транспорт и Евровинетката, ще продължи да работи по споразуменията за лятно часово време и е готова да преговаря за пакета за мобилност. Те също така биха искали да включат правата на пътниците във въздуха в дневния ред.

Министърът на икономиката Катри Кулмуни, отговарящ за туризма, каза, че основният приоритет в тази област ще бъде да се засили цифровизацията на туристическия сектор, за да се ускори растежът и заетостта.

Членовете на ЕП изразиха подкрепа за приключване на законодателната работа по предложенията за единно европейско небе и евровинетката. Те също така разпитаха министрите по железопътния транспорт, как да преодолеят различията по пакета за мобилност, предложението за отваряне на пазарите на автобуси и автобуси, как да се гарантира, че има намаляване на нивата на трафик с нарастваща автоматизация, както и финансова подкрепа за туризма. сектор в рамките на новия дългосрочен бюджет на ЕС.

Източник: http://www.europarl.europa.eu
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев