Правителството на САЩ възобнови екзекуциите след 20 години пауза

...
26.07.2019 / 11:50

След почти две десетилетия пауза федералното правителство на САЩ възстанови смъртното наказание. В съобщението на министъра на правосъдието Уилям Бар са определени сроковете за първите пет екзекуции.

Петимата осъдени за федерални престъпления са изчерпали всички жалби и ще бъдат убити чрез инжектиране на коктейл от вещества в затвора Тере От в Индиана. Най-тежкото наказание се изпълнява от няколко държави за осъждане за нарушаване на американските закони, но смъртните присъди за федерални престъпления не се прилагат от 2003 г. насам както с демократичната, така и с републиканската администрация.

"Конгресът реши ясно смъртното наказание чрез законодателство, одобрено от депутати в двете камари и подписано от президента на Съединените щати", напомня Бар, който е и главен прокурор. "Министерството на правосъдието прилага върховенството на закона и ние дължим на жертвите и техните семейства изпълнението на присъда, произнесена от нашата съдебна система."

Президентът Доналд Тръмп призова за увеличаване на броя на смъртните присъди за трафиканти на наркотици и извършителите на убийствата на много хора. Петте души, изброени за първите екзекуции в периода 9 декември 2019 - 15 януари 2020 г., са осъдени за престъпления, извършени по особено жестоки начини, включително изнасилване на деца и възрастни.

Първият е Даниел Луис Лий. Ли е ограбил и застрелял жертвите с електрошоково оръжие, след това покрил главите им с пластмасови торби, запечатал сандъците с тиксо, претеглил всяка жертва с камъни и хвърлил тричленното семейство в булевард „Илинойс“ в Ръселвил.

На 11 декември Лесманд Мичъл ще бъде екзекутиран, който убил 63-годишна жена с нож и след това принудил 9-годишната си внучка да седне до безжизненото тяло, обграждайки 50-60 км. След това преряза гърлото на детето, смачка главата й с камъни, отсече и изгори главите и ръцете на жертвите.

Алфред Буржоа, който ще бъде първият, който ще бъде екзекутиран във федерално престъпление през 2020 г., бе осъден през 2004 г. за това, че е измъчвал своята двугодишна дъщеря, сексуално и насилствено, до смърт, физически и психически.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев