Руският енергиен министър: „Турски поток“ ще мине през България

Газопровод
26.07.2019 / 16:46

Второто разклонние на газопровода "Турски поток" ще минава през територията на България, а не през Гърция. Това съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак пред журналисти в кулоарите на заседанието на руско-турската междуправителствена комисия, информира ТАСС.

"Второто разклонение на "Турски поток" ще мине през България, Унгария, Сърбия. В България - директно", обясни Новак на въпрос за маршрута на газопровода.

Първото разклонение на "Турски поток" е предназначено за турския пазар, а газ по тръбата му трябва да потече от 1 януари 2020 г.

Руското министерство на енергетиката допуска и възможността за допълнително увеличение на пропускателната способност на "Турски поток" в случай на търсене на руски газ. Така Новак отговори на въпрос може ли ситуацията със "Северен поток 2" да се отрази на "Турски поток" в план на увеличение на обема на транзитирания газ. "Готови сме да снабдяваме с газ в нужния обем в рамките на конкуренцията", добави той.

От министерството на енергетиката коментираха новината така: "Българската страна продължава да работи по реализацията на концепцията за европейски газоразпределителн център Балкан, включително и по проекта за разширение на газопреносната мрежа от турско-българска до българо-сръбска граница. Проектът е включен в актуализираната енергийна стратегия на Република България, приета в края на 2018 г от НС, и отговаря изцяло на европейското законодателство".

Източник: NOVA
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев