СЗО: Хепатитът ще убие 4,5 милиона души до 2030 година

Лаборатория
26.07.2019 / 20:45

Ново проучване на СЗО, публикувано днес в "Lancet Global Health", установи, че инвестирането на 6 милиарда щатски долара годишно за премахване на хепатита в 67 страни с ниски и средни доходи би предотвратило 4,5 милиона преждевременни смъртни случаи до 2030 г. и повече от 26 милиона смъртни случая след това тази крайна дата.

Необходими са общо 58,7 млрд. долара за елиминиране на вирусния хепатит като заплаха за общественото здраве в тези 67 страни до 2030 г. Това означава намаляване на новите хепатитни инфекции с 90% и смъртност с 65%.

"Днес 80% от хората, живеещи с хепатит, не могат да получат услугите, от които се нуждаят, за да предотвратят, тестват и лекуват болестта", каза генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аханом Гхебресиус. „На Световния ден на хепатита ние призоваваме за смело политическо ръководство, с инвестиции, които да съвпадат. Призоваваме всички държави да интегрират услугите за хепатит в пакети от помощи, като част от тяхното пътуване към универсално здравно покритие. "

Над 257 милиона души по света са заразени с хепатит В, а други 71 милиона живеят с хронична инфекция с хепатит С, докато 4,5 милиона души ще умрат от болестта без необходимото лечение до 2030 г., казват изследванията на хепатит В и С в света. Здравна организация (СЗО).

"Ние не вярваме, че ще има спад в броя на хората, които сме пострадали, и ние очакваме това (през 2019 г.). Ще има около 250-257 милиона души с хепатит Б. За хепатит С виждаме леко. намаляват, но все още са 71 милиона души ”, каза той.

Според СЗО, хепатитът е "мълчалив убиец", тъй като официално диагностицира само всеки десети човек на всеки 257 милиона души, живеещи с хепатит, а от 71 милиона души с хроничен хепатит С, само една пета е официално диагностицирана.

Само 2 милиона души получават лечение за този тип заболявания годишно.

Освен ако 6 милиарда долара годишно не се инвестират в борбата срещу болестта, до 2030 г. 4,5 милиона души могат да умрат от различни видове хепатит.

Според оценките на СЗО, Пакистан в момента е начело на хепатита, където са заразени повече от 10 милиона души. На второ място е Китай, следван от Египет. Четвърто са САЩ и Руската федерация, като във всяка страна са заразени около 3 милиона души.

За по-голямата част от 325-те милиона души, живеещи с хепатит В и / или С, достъпът до тестване и лечение остава недостижим.

От приблизително 257 млн. Души, живеещи с инфекция с хепатит В:

10,5% (27 милиона) са знаели статуса си на инфекция през 2016 г.

От диагностицираните хора само 17% (4,5 милиона) са получили лечение през 2016 г.

През 2016 г. 1,1 милиона души наскоро са развили хронична инфекция с хепатит В - основна причина за рак на черния дроб.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев