Климатикът може и да не е враг през лятото

Климатик
28.07.2019 / 08:58

Лято е и прогнозата е за топли, та даже и горещи дни, още повече, че идва месец август. А през лятото има един уред в дома, офиса, магазина, който се използва непрестанно, но сякаш не му обръщаме достатъчно внимание дали правилно се прилага и как точно се ползва, за да ни е максимално полезен. Вероятно вече сте се досетили, че говорим за климатика. Той може да ни бъде както приятел и верен помощник в горещите дни, така и враг. Даваме ви няколко съвета, с които да си спестите неприятните моменти и вредите, свързани с климатика.

Първо и много важно нещо е да изберете правилния климатик и тук не говорим за марка, а за големина и мощност. Те трябва да бъдат съобразени с квадратурата на площта, която ще охлаждате. Най-добре е да обсъдите това със специалист преди крайната покупка.

Друго важно нещо, за което трябва да помислите, е къде точно да бъде монтиран климатикът. Препоръчително е той да бъде монтиран на източна или северна стена от помещението, на по-сенчесто място, където няма концентрация на пряка слънчева светлина. Избере ли си твърде топла, южна точка, това сериозно ще затрудни работата му.

Освен това е добре климатикът да не духа директно във вас или зад гърба и главата ви, тъй като това ще ви докара сериозни здравословни проблеми. Така че при монтажа, внимавайте много добре къде точно го слагате и къде разполагате мебелите, ако е у дома ви.

Веднъж годишно е добре да извикате техник, за да направи профилактика на климатика. Иначе почиствайте филтрите сами и го правете на всеки два месеца.

Много е важно температурата, която избирате в помещението, в което сте, да е адекватна и в нормални граници спрямо тази навън. Ако извън дома ви или съответно офиса градусите са 30 +, няма да се отървете от жегите по-бързо, нагласяйки вътрешните на 18-19. Това, което ще си причините е свръх натоварване на климатика и настинка, или поне плексит, а защо не и двете. Температура в порядъка от 22-25 градуса е напълно достатъчна, за да се чувствате комфортно.

Важно е да се знае, че климатиците не изпускат свеж въздух в помещението, а само охлаждат чрез циркулация наличния в помещението. Затова е изключително важно редовното проветряване на стаята, в която се намира устройството, като е препоръчително това да става през по-хладните часове (през нощта или рано сутрин), но само ако усетите, че въздухът в помещението е твърде застоял, недейте да чакате дори навън да е горещо.

Източник: Дарик
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев