5 жени на ден търсят помощ от насилие, 28 са загубили живота си за една година

Домашно насилие
29.07.2019 / 09:33

1755 жертви на домашно насилие са потърсили помощ през изминалата 2018 година. Статистиката за тази година не е по-различна. Услугата се ползва от пострадалите от домашно насилие не само в София, но и от цялата страната, заявиха от фонадция „Анимус“ за „Монитор“.

През 2018-а 28 жени са загубили живота си, много вероятно бройката да е много по-голяма, има и такива, които не са идентифицирани като жертви на домашно насилие, заявиха от фондацията.

Кризисните центрове за жертви на насилие са пълни

Функционират само 13 - за жени и техните деца. Те са неравномерно разпределени в страната.

В столицата действа само един с много малък капацитет - едва 8 места за двумилионен град. Има такива в Пловдив, Перник, Стара Загора, Бургас, Варна, Силистра и два в Русе. Кризисен център има още в Гоце Делчев и Димитровград. На практика местоположението им е там, където има неправителствена организация, която се ангажира с проблема. В цяла Северозападна България няма кризисен център. В много населени места, особено по-малките, жертвите на домашно насилие няма към кого да се обърнат.

От фондация „Анимус“ заявиха, че в кризисните центрове няма свободни места. Всички работят на свръх капацитета си. В много случаи се търси близка, подкрепяща и безопасна среда за жертвите на домашно насилие, ако това е възможно.

Горещият телефон също разполага с тази информация. Това се налага поради огромния риск за живота и здравето на жените и техните деца.

През 2018 г. кризисният център на София е предоставил психологическа помощ и настаняване на общо 92 жени и техните деца

Към днешна дата броят на ползвалите услугите е 60, което означава, че има ръст на пострадалите.

Проблемът се неглижира и обезценява систематично. А той засяга цялото общество, защото насилието и агресията, макар и скрити зад стените на дома, винаги се предават по-нататък. Било в отношенията с други хора, било в следващите поколения.

В кризисните центрове пострадалите могат да се настаняват денонощно, по спешност след инцидент на насилие и да получат кризисна, социална и психологическа помощ. Предстоят е до 6 месеца.

В момента няма ясни критерии дали усилията на държавата за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие са достатъчни и адекватни. Направените промени в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие, са на парче. Самото то не се криминализира във всичките му форми, а представлява утежняващо вината обстоятелство при други престъпления като убийство, телесна повреда, принуда, лишаване от свобода и т.н. Освен това за да се вземе под внимание, трябва да бъде доказано, че е системно упражнявано или поне 3 акта на домашно насилие.

В случай на психически или физически тормоз всеки може да се свърже с 24-часовата Националната гореща телефонна линия за подкрепа. Сигнали могат да подават и близки на пострадали, представители на НПО, на институции в лицето на полиция, посолства,

Превенцията на домашното насилие е много широка област и се отнася до възпитаването на ценности и умения за общуване, в които се зачита другият и толерантността е сила.

 

Къде да потърсим помощ

0800 186 76 е безплатният телефон за сигнали за домашно насилие. Услугата е 24-часова и е финансирана от Столична община. Фондация „Асоциация Анимус“ приема обажданията. Телефонната линия осигурява достъп до помощ за пострадали от домашно насилие и трафик на хора, като насочва пострадалите към социални услуги в цялата страна. Услугата е насочена към жени, мъже и деца и техните близки, които са станали жертва на насилие и експлоатация. Консултантите на телефонната линия могат да предоставят информация, свързанa с превенция на трафика на хора и процедури за достъп до услуги Именно заради условията на анонимност и конфиденциалност, които предоставя услугата, много хора се решават да потърсят помощ първо на този телефон. Kонсултантите са доброволци. Те са най-голямото богатство на услугата.От началото до настоящия момент са проведени 30 кампании за набиране и обучение на доброволци, а над 390 човека са ги преминали Домашното насилие все още се приема като личен проблем, а не като обществен, какъвто е. Колкото повече говорим за домашното насилие, толкова по-чувствително става обществото ни, толкова по-ангажирано. Хората престават да бъдат безразлични към крясъците у съседите и са по-склонни да се намесят. Както видяхме през последната година, от намесата или ненамесата на околните може да зависи нечий живот. Много е важно как общуваме помежду си, как решаваме конфликтите си не само в семейството, а и във всички други области. Децата от ранна възраст, в детската градина и в училище трябва да усвояват култура на общуване без агресия, доминантност и налагане на своето на всяка цена.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев