Поставят опера в Чинията на Бузлуджа, ще пускат ВИП-туристи наесен

Директорът на старозагорската опера Огнян Драганов сподели идеята си за постановка във вътрешността на Чинията в неделя, когато за 55-та си годишнина бе удостоен с орден „Свети архиепископ Карп“ от митрополит Киприан.
29.07.2019 / 13:51

Старозагорската оперна трупа възнамерява да постави атрактивно заглавие сред руините в затворената за посещения Чиния на старопланинския връх Бузлуджа, съобщи областният управител Гергана Микова.

Идеята е на директора на държавния културен институт Огнян Драганов, тепърва ще се уточнява какво ще бъде заглавието и кои изпълнители ще бъдат поканени.

„Това е един от начините да покажем на хората, че заключения и саморазрушаващ се от три десетилетия паметник заслужава да бъде върнат към нов живот. Днес вътре влизат представители на УАСАГ, хора от фондация „Бузлуджа“ и специалисти по охраната на труда, които ще преценят на място по какъв начин и за колко време ще могат да бъдат разчистени натрупаните в коридорите и централната зала боклуци.

"Възнамеряваме да обезопасим поне част от вътрешното пространство, за да започнем да пускаме на първо време ВИП-посетители, а след това да реализираме не само оперна постановка, а и други спектакли", уточни Гергана Микова.

Тя припомни, че неотдавна фондация „Бузлуджа“ защити проект пред фондация „Гети“ на стойност 185 000 долара, с които ще бъдат извършени предпроектни проучвания, технически обследвания и лабораторни анализи за състоянието на монумента. С част от тези пари ще се финансира и разчистването на отпадъците.

Предоставеният за Бузлуджа грант е част от сумата, която от "Гети" са планирали за реализацията на програмата си "Keeping it modern" (Запазване на съвременността) през т.г., по която ще бъдат изготвени плановете за консервацията и бъдещето използване на общо десет знакови архитектурни обекта на територията на България, Аржентина, Литва, Мозамбик, Испания и Уганда.

Всички те са създадени през миналия ХХ век, сред тях освен футуристичния старопланински монумент на арх. Георги Стоилов има църква, жп гара, изложбена зала, конгресен център, химическа лаборатория и др. От 2014 година, когато е стартирана програмата, фондация е подкрепила общо 64 проекта, за пръв път се финансира предложение на българи в лицето на фондация „Бузлуджа“, основана от младия архитект Дора Иванова, която е кандидатствала в началото на тази пролет.

Запознати с идеята на Огнян Драганов коментират, че най-вероятно в постановката ще се включи и мецосопраното Веселина Кацарова, която е артистичен директор на старозагорската оперна трупа. Кацарова в момента е в Швейцария, но ще се завърне в края на август, за да реализира втория си роден майсторски клас в Града на липите.Преди да отпътува тя сподели, че вече работи над нов своя роля – решила е да изпее арията на Азучена от Трубадур на Верди, но засега не коментира къде ще бъде дебютът й.

През 2018 г. паметникът на връх Бузлуджа бе признат от европейската организация "Европа Ностра" с почетен председател Пласидо Доминго за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа. Десетки хиляди посетители пътуват до паметника всяка година, а ново проучване показва, че 94% от чуждите посетители биха искали да платят входна такса, ако паметникът бъде опазен.

Още снимки от новината

Монументът на Бузлуджа от 3 десетилетия е изоставен, а от началата на годината е с денонощна охрана, която не допуска посетители заради опасност за живота им

 

Източник: Монитор
Снимки: Христо Христов
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев