Над 100 тона умрели животни заровени в Сливенския балкан

Норка
30.07.2019 / 10:00

Между 120 и 140 тона трупове на одрани животни откриха по сигнал над сливенското село Боров дол. Вместо да бъдат извозвани до екарисаж, животните са заровени в земята, близо до река и минерални извори, съобщава „Стандарт“. Всички институции са накрак, но официалната информация е оскъдна. Според прокуратурата в Сливен става дума за големи количества животни, вероятно норки. По информация на bTV количеството е над сто тона. Взети са проби, които ще покажат дали има зараза, която е опасна за хората.

Сигналът към полицията и прокуратурата е подаден в петък. Проверката разкрива тонове животински отпадъци – одрани норки и белки, заровени край рудниците над село Боров дол. Според кмета на община Твърдица Атанас Атанасов там са изхвърлени над 40 камиона с одрани животни. Той смята, че това е организиран процес, който продължава от месеци: „Някъде се коли, дере се животното, отива и се заравя там.“

До рудниците високо в планината води черен път. Управителят на фирмата концесионер „Мининвест“ Стефан Башалов отрича на техен терен да има проверка. А в Боров дол са притеснени от избухването на зараза, защото водите се стичат към селото.

По случая е образувано досъдебно производство. Тепърва ще се уточнява кой е извършител на престъплението и дали загробването е станало със знанието на концесионера.

Източник: slivenpress
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев