Франция подкрепя Кристалина Георгиева за шеф на МВФ

Кристалина Георгиева
30.07.2019 / 13:58

Кристалина Георгиева получава подкрепата на Франция при определянето на следващия кандидат за управляващ директор на Международния валутен фонд, предаде Bloomberg.

Според Financial Times, тя също е сред последните три в списъка с ограничения, от който Европейският съюз избира кого да издигне за свободното място на Кристин Лагард. Другите двама са губернаторът на централната банка на Финландия и бившият еврокомисар Оли Рен и холандецът и бившият председател на Еврогрупата Йероен Дейзелблум.

Французойката е кандидат да оглави Европейската централна банка тази есен и традиционно постът на МВФ винаги е преминавал към европейски. Американецът винаги е ръководел Световната банка, но САЩ контролират най-големия блок от права на глас във фонда, така че следващият му лидер трябва да бъде приемлив за Вашингтон.

Министърът на финансите Стивън Мнучин заяви на 18 юли, че не следва много този принцип. "Без значение каква е историческата традиция, ние никога не сме спечелили, че човек от САЩ ще оглави СБ. Не приемаме за даденост, че европеец ще оглави МВФ. Предвид това ние оценяваме подкрепата за Дейвид Малпас и очевидно работим с всички наши партньори, за да намерим подходящия за публикацията. "

През април Малпас бе повишен в президент на Световната банка (Георгиева е втора в йерархията на институцията - ред.) И получи единодушна подкрепа от ЕС и развиващите се икономики. Тогава беше коментирано, че Европа не оспорва принципа, че в замяна ще получи одобрение от САЩ за своя ръководител от МВФ.

Изборът на европейски кандидат се координира от френския министър на финансите Бруно Льо Мер, а целта е до края на юли да бъде направен избор, за да започне обсъждането на МВФ за новия му шеф от 6 септември и да го назначи до октомври. Кандидатите включват испанския министър на икономиката Надя Калвино и португалския министър на финансите Марио Сентено.

Няколко източника на Bloomberg твърдят, че Кристалина Георгиева изглежда има подкрепата на Париж. И "Файненшъл таймс" съобщава, че, но заявявайки, че одобрението му от МВФ ще изисква пренаписване на правила, които не позволяват на кандидат над 65 години да се кандидатира и че е над този праг. Базираният в Лондон вестник добавя, че Рен и Дейселблум се възползват от подкрепата на северните страни от ЕС.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев