Българските производители на малини се страхуват от фалити

Малини
30.07.2019 / 16:15

Производителите на малини в цялата страна предупредиха, че е имало драматичен срив в изкупните цени на техните продукти. Отрасълът е категоричен, че тенденцията е започнала миналата година и ако държавата не предприеме спешни мерки, ще има фалити на много компании. Основната причина е изхвърлянето на замразени малини от страни извън Европейския съюз, които агресивно навлизат на европейския пазар, съобщава БНТ

Земеделските производители, занимаващи се с отглеждане на малина в България, са малко над 1000, а насажденията са около 22 000 дка. Пресните малини са за вътрешния пазар, а замразените - за европейския. Производителите на малини обаче се притесняват, че тази година ще продадат продукта си на загуба.

Божидар Петков, председател на Българската асоциация на производителите на малини и ягоди, казва, че през последните две три години страни, които традиционно не са участвали в производството на малини като Украйна, Косово, Черна гора, дори Албания, са започнали да се появяват на пазар. В рамките на 1,2-1,3 евро те предлагат замразени малини на пазарите в Германия, казва той.

Досега българските производители са се продавали благоприятно на пазарите в Германия, Обединеното кралство и Франция, но сега ще разчитат основно на субсидии от ЕС.

Браншовата асоциация внесе предложение в земеделското министерство за договаряне на по-добри условия през следващия програмен период след 2020 г.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев