До края на 2020 г. България ще има морски пространствен план

Черно море
31.07.2019 / 11:40

До края на 2020 г. трябва да бъде готов морският пространствен план, обхващащ българските териториални води в Черно море. Това заяви регионалният заместник-министър Деница Николова, цитирана от пресцентъра на ведомството. Планът е първата стъпка и основен документ за осъществяване на морската политика на страната.

Разработването на плана е поверено на Националния център за териториално развитие ЕАД. След приемането му България има краен срок да го представи на Европейската комисия до 31 март 2021 г. в съответствие с действащите европейски регламенти и действащото европейско и национално законодателство.

„Морският пространствен план ще ни позволи да използваме максимално ресурсите, с които разполага Черно море“, подчерта Николова.

Тя добави, че стратегическият подход на плана е да се повлияе на морската територия, свързвайки я с наземната територия и цялостното развитие на страната.

Изпълнителният директор на Националния център за териториално развитие ЕАД Веселина Троева от своя страна заяви, че планът ще действа от 2021 до 2035 г. Той ще обхване вътрешни морета, териториални морета и прилежащата зона, шелф, изключителна икономическа зона и крайбрежни морета.

Тематичният обхват обхваща всички дейности, които се извършват, мобилност, използване на ресурси във водната зона - корабоплаване, пристанища и риболовни зони, културно наследство и подводна територия, линейни обекти за техническа инфраструктура, защитени зони, туристически обекти, водни спортове и пристанища, многофункционални зони и защитени зони по Натура 2000, военни пристанища и депа и др.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев