Ще има преговори с Hyundai за фабрика в България, ако VW избере Турция

Хюндай
01.08.2019 / 11:21

България остава в надпреварата за новия завод на Volkswagen, но ако германският концерн избере Турция, България започва преговори с южнокорейската Hyundai, заяви пред "24 часа" министърът на икономиката Емил Караниколов.

Според него през 2017 г. България е изпратила предложения за партньорство на двете основни марки автомобили. VW беше първият, който започна преговори, а тези с Hyundai все още са в начален етап. Очаква се държавните служители да пътуват до Южна Корея през есента. "Надявам се, че ще бъдат обявени реални инвестиции", казва той.

Караниколов също изтъква, че в автомобилния сектор в България има 250 компании, в които работят 65 000 души. "Преди десет дни имахме среща с автомобилния клъстер с премиера Бойко Борисов и си поставихме цели да удвоим размера на индустрията - с около 120 000 служители в сектора и около 500 компании", каза министърът. Той добави, че дори VW да не е избрал България, „сигурен съм, че много от дистрибуторите и подизпълнителите на компанията ще дойдат в страната ни, имайки предвид, че сме в ЕС и че имаме добри условия“.

Караниколов казва още, че летището в Доброславци е било един от терените, предлагани на Volkswagen. Концернът обаче не го одобри поради липсата на достатъчно водоснабдяване.

Държавата обаче не се отказва от развитието на терена. Той ще изгради писта за тестване на автономни превозни средства.

Министърът обяви още, че има две искания за изграждане на фабрика за акумулатори за електромобили в България. „Една компания, която е по-напреднала в развитието на своя проект, беше предложена на пет обекта. Преди два дни изпратиха писмо, в което се казва, че са се установили на три и искат допълнителен анализ“, казва той.

Тази седмица в София бе и изпълнителният директор на холандския конгломерат Philips, който също се интересува от завод за електромобили, електрически автобуси и акумулатори.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев