Борисов и Заев отбелязаха заедно две години от подписването на Договора за добросъседство

Бойко Борисов и Зоран Заев
01.08.2019 / 14:15

България и Северна Македония отбелязват две години от подписването на Договора за добросъседство. В Скопие премиерът Бойко Борисов се срещна със своя македонски колега Зоран Заев. Двамата лидери обявиха, че ще бъдат домакини на среща от Берлинския процес през следващата година през юли. Те призоваха Историческата комисия да даде видими резултати и напредък.

Започна срещата между премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев. Среща за отбелязване на 2-годишнината от подписването на Договора за съседство и сътрудничество между двете страни.

Премиерът Бойко Борисов бе посрещнат с най-високо отличие пред сградата на правителството в Скопие от премиера Зоран Заев. Двамата проведоха среща с четири очи, след което направиха изявление пред медиите.

Малко по-късно двамата премиери, придружени от външния министър на България Екатерина Захариева и северна Македония Никола Димитров, положиха венци и цветя на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата "Свети Спас" в Скопие.

Две години след подписването на договора и двете страни имат постижения. Постигнато е общо разбиране за средновековната история, общи чествания на лица като св. Св. Кирил и Методий, св. Климент, Наум и цар Самуил, ускорена работа по железопътния коридор София - Скопие, както и по-интензивни икономически отношения.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Две години откакто подписахме Договора за добросъседство. Мисля, че през тези две години бяха направени неща, които не можеха да се случат десетилетия по-рано. То се случи с съвместните усилия както на правителството на Гърция, България, така и на Република Северна Македония. Той създаде огромна перспектива за вашата страна по пътя към Европейския съюз и НАТО.

След събитията в Скопие, двамата премиери и двете делегации заминават за Доджран, където по-късно ще открият през деня новия паметник на полковник Константин Каварналиев.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев