Последно: И джобните кучета на каишка

Кучета
04.08.2019 / 20:53

Дори кучетата с тегло под 5 кг ще трябва да се извеждат на повод. Това гласи поредна промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност, внесена от депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова преди окончателното приемане на измененията.

Според първоначалният вариант на редакцията на закона, който мина в НС на първо четете, глоба в размер на 300 лв. трябваше да се налага само за собствениците на кучета над 5 килограма, които пускат своите домашни любимци да се разхождат свободно. В същото време от 100 лв. на 1000 лв. се завишава санкцията за агресивни кучета, които се извеждат без повод и намордник. С 500 лв. вместо със 100 лв. пък ще бъдат глобявани стопаните, които разхождат кучетата си на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци.

Овен че реверансът за свободна разходка към кучетата до 5 кг отпада, съгласно новите текстове БАБХ ще предоставя базата данни за идентифицираните животни и за животновъдните обекти и на органите на държавната и местната власт. До сега тя ги предоставяше само на Европейската комисия при поискване и на развъдните организации. Кметовете пък ще определят къде в населените места ще може да се разхождат домашни животни. След приемането на новите предложения стопаните ще трябва да предприемат от своя страна мерки против безконтролно размножаване и да се регистрират в киноложки или фелиноложки клубове. Вече всяко куче навършило 6 седмици ще трябва да се представя на ветеринар, който да му сложи чип, а както бе досега това се прави на 4-месечна възраст. Стопаните ще са длъжни и да се осведомят от специалисти как да гледат кучето, според породата му. Също така ще трябва да осигуряват нормални условия за отглеждането му, свързани с пространството, необходимата храна, както и да го дресират по начин, който не води до агресивно поведение.

Забранява се също така покупко-продажбата на животни от лица, които не са регистрирани в киноложки или фелиноложки клубове или в БАБХ.

Предвиждат се и наказания за ветеринарите. Ако лекар или управител на ветеринарномедицинско заведение не поставят на видно място в клиниката ценоразпис за услуги и график на работното време ще се наказват с глоба от 500 до 2500лв., а при повторно нарушение ще се бъркат от 1000 до 4000 лв. Освен това ако лекарят не изпраща ежемесечно данните от ветеринарномедицинския паспорт на всяко регистрирано куче в ОДБХ и в съответната община отнася санкция в размер от 300 до 500 лв., вместо досегашните от 200 до 500 лв. В същото време ще се смята за жестокост към животните това да се разселват от едно населено място на друго.

Депутатът от ОП Александър Сабанов от своя страна предлага ако кучето се отглеждане навън да бъде задължително направена колиба за него, а ако е във вътрешен двор пространството да не е по-малко от 6 кв. м за животните до 50 см и поне 9 кв. м за по-големите. Както и при смърт на или преместване на четириногото на друго място да се уведомява не ОДБХ, а лекуващия ветеринар. Депутатът предлага още кметовете, които не се справят с популацията на безстопанствените кучета да се наказват с глоба от 2000 до 4500 лв., а при повторно нарушение с двойна санкция. Когато собственикът на животно не може да полага грижи за него и го изхвърли на улицата да отнася глоба от 500 до 1000 лв., иска също така народният избраник.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев