Умъртвени са всички 40 000 животни в свинекомплекса в Бръшлен

Прасенца
05.08.2019 / 13:45

риключи умъртвяването по хуманен начин на 40-те хиляди животни в свинекомплекса в русенското село Бръшлен. Това съобщи пред „Монитор“ собственикът му Димитър Димитров.

Индустриалната ферма е най-голямата и една от трите засегнати от болестта Африканска чума по свинете в Русенска област. „Започваме дезинфекция на помещенията, ще разглобим болт по болт и ще напръскаме. Работниците ще задържим засега и ще им плащаме заплати, докато това е възможно. Всичко това ще свършим, но никой не пише за трагедията ни, никой не пише как сме умъртвили 7000 прасенца на възраст от един до 20 дни и 3000 бременни свине майки“, каза Димитров.

Той обясни, че още е твърде рано да отговори на въпроса кога ще се възобнови дейността на свинекомплекса.

В индустриалната ферма в село Голямо Враново са умъртвени по хуманен начин над 2000 контактни животни в сектора за угояване, в който бяха открити положителни проби, взети от умрели свине. В останалите производствени единици не е започнало унищожаването на прасетата, тъй като ръководството на комплекса е пуснало искане до БАБХ да се запазят здравите животни.

„Все още очакваме отговор“, поясни изпълнителният директор на свинекомплекса Вихрен Димитров. Преди да се установи огнище на чумата в обекта се отглеждаха общо 30 000 животни.

Приключило е умъртвяването на 17-те хиляди животни в първата засегната ферма – в село Николово. В четвъртия голям свинекомплекс в областта – в село Юделник, резултатите от пробите са отрицателни.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев