Хирурзи отстраниха 6-килограмов тумор от бедрото на човек

Операция
05.08.2019 / 14:17

6-килограмов тумор от бедрото на 64-годишен пациент е отстранен от екип от специалисти във Военномедицинската академия, съобщават от болницата.

Рядката и сложна операция, продължила 3 ​​часа, беше успешно извършена благодарение на добрата работа между специалистите по ортопедия, съдова хирургия и рентгенология във ВМА.

„Пациентът е в стабилно състояние, възстановява се в клиниката“, каза проф. Д-р Неделчо Цачев, началник на Катедрата по ортопедия и травматология и реконструктивна хирургия.

Операцията е извършена от подполковник по ортопедия д-р Димитър Ангелов и д-р Никола Харисков в екип с д-р Никола Колев от Клиниката по съдова хирургия.

"Тъй като туморът беше изключително богат на кръвоснабдяване, беше необходима предоперативна ангиография и емболизация на няколко артериални съдове, извършена от колегата рентгенолог д-р Мирослав Лилов", обясни проф. Цачев.

Патологията е много рядка. През последните 10 години пациентът е опериран два пъти в болници в страната, но отново има рецидив. „Формата с диаметър 50 см и 6 кг е изключително поразителна за нашата специалност. Ако няма интеграция между ортопеди и съдови хирурзи, както и добра ангиографска диагноза, такъв тумор не може да бъде успешно отстранен “, добави специалистът.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев