71% от българите не придават толкова голямо значение на материалните неща

Население
05.08.2019 / 17:10

71% от българите смятат, че бихме живели по-добре, ако не отдаваме толкова голямо значение на материалните неща. 11% са тези, които смятат, че това няма да работи добре и още повече, че няма значение. Други не могат да преценят, според проучване на Gallup International, цитирано от БНТ.

Статистиката показва, че делът на българите, които мислят по този начин, надхвърля средното за света с цели 10%. Делът на отрицателните отговори обаче е два пъти по-малък от средния за света. В сравнение със съседите на България, само Гърция ни превъзхожда по този показател. 60% от анкетираните по света не са материалисти, но смятат, че би било по-добре хората да търсят начини да се наслаждават на живота, без да им се налага постоянно да правят изчисления и да мислят за сметки. 21% не мислят така, а 14% смятат, че няма значение дали мислим за пари или не. Останалите 5% се колебаят. Според проучването обаче хората с висше образование и заплащане са склонни да търсят свят, в който парите са по-малко важни.

В Европа и Северна Америка гражданите са по-склонни да оставят материала след себе си, докато в Азия и Африка отговорите „ще бъде по-добре“, макар и мнозинство, със сравнително по-малък дял. Това може да се обясни с факта, че по-богатите и по-развитите общества могат да си позволят да мислят повече за ценностите, оставяйки пари на заден план - защото не се чувстват толкова много от липсата си.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев