Русия подкрепя Кристалина Георгиева като ръководител на МВФ

Кристалина Георгиева
06.08.2019 / 17:11

Русия ще подкрепи кандидатурата на представителката на България Кристалина Георгиева за поста управляващ директор на Международния валутен фонд. ТАСС съобщи за това, цитирайки съобщение на уебсайта на руското министерство на финансите.

В него се посочва, че за първи път в 75-годишната история на фонда той може да се ръководи от представител на държава, чиято икономика принадлежи към „развиващите се пазари“.

Руското финансово министерство заяви в изявление в понеделник, че Русия има положително отношение към кандидатурата на Георгиева и ще е готова да я подкрепи по време на гласуването, предаде Ройтерс.

„Георгиева е блестящ дипломат, напълно обучен икономист, компетентен и високопрофесионален финансист. В ситуация на нарастващ протекционизъм в световната икономика нейният опит в решаването на проблеми на развитието ще бъде по-полезен от всякога “, добави руското министерство.

Според Ройтерс, Германия е оптимист, че българската Кристалина Георгиева ще стане ръководител на Международния валутен фонд и не очаква възрастта на Георгиева да застане на пътя да стане шеф на МВФ, заяви в понеделник говорител на германското финансово министерство.

В петък правителствата на ЕС избраха 65-годишната Георгиева като кандидат за блока на МВФ след повече от 12 часа разговори. По това време повечето държави-членки на ЕС подкрепиха г-жа Георгиева, въпреки че нейната кандидатура ще изисква промяна в правилата на МВФ, която изисква управляващият директор на фонда да бъде по-млад от 65 години, когато е назначен на тази важна длъжност.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев