Права на пътници: пътуване в ЕС без притеснения

Вашите права, докато пътувате в Европа
08.08.2019 / 13:20

Закъсня ли влакът ви или полетът ви бе отменен? Научете за вашите права на пътници, когато пътувате в ЕС.

Докато тръгвате на лятната си ваканция, добре е да знаете, че правата на пътниците в ЕС ви защитават, ако нещо се обърка по време на пътуване.

Правилата на ЕС гарантират минимално ниво на защита на пътниците, независимо от начина на транспорт: полет, влак, автобус, автобус или кораб.

Едно нещо би могло да наруши дори перфектната почивка - стигането до там. Пътуванията могат да бъдат сложни - с неочаквани закъснения, анулиране и загубен багаж. Ето защо членовете на ЕП помогнаха за въвеждането на правила на ЕС, които задължават транспортните компании да осигуряват на пътуващите храна, настаняване, възстановяване и обезщетение, ако нещо се случи.

А транспортните компании в ЕС вече не могат да таксуват повече за билети въз основа на националност и местоположение на покупката.

Законът на ЕС също гарантира специално внимание на пътниците с намалена подвижност, които имат право на безплатни услуги за помощ.

 

Права на въздушен пътник

Въздушните пътници имат право на обезщетение до 600 евро, ако им бъде отказано да се качат. Това максимално количество е предназначено за дълги полети над 3500 километра.

Пътниците, чиито полети са били отменени или пристигнали късно, също могат да имат право на обезщетение, но с някои ограничения. Не се прилага за компании, предлагащи алтернативно решение или при извънредни обстоятелства, като решения за управление на въздушното движение, политическа нестабилност, неблагоприятни климатични условия или рискове за сигурността.

През 2014 г. депутатите предложиха нови правила за подобряване на правата на пътниците във въздушния транспорт. В момента новият регламент се обсъжда в Съвета.

Източник: https://www.europarl.europa.eu
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев