Весела Чернева: ЕС трябва да каже ясно, че Западните Балкани трябва да действат отговорно

Весела Чернева
08.08.2019 / 16:28

Основното послание на Франция и Германия за Западните Балкани е ясно: държавите в региона трябва да поставят приоритет на усилията да демонстрират достатъчно ниво на политическо управление - и ще им бъде разрешено да започнат техническите процеси на присъединяване към ЕС, едва след като постигнат това, казва Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет по външни отношения (ECFR) и ръководител на офиса в София.

В коментара си тя пише, че има известна промяна в политиката на Европейския съюз по отношение на Западните Балкани.

„Разширяването се превръща в политика, която няма да бъде назовавана - поне на заседанията на кметствата и парламентите в Западна Европа“, обяснява Чернева.

Тя посочва, че неотдавнашното проучване на ECFR показва, че европейската общественост е против разширяването, което не е ново, но това, което се промени, е „ясният ангажимент на създателите на политики да не се отклонява от обществените очаквания по периферни въпроси като този“.

Причината за това според нея е не само миграционната криза, но и предизвикателствата, пред които е изправен ЕС с трансформациите на Румъния и България в държави-членки, и с дефицита на върховенството на закона в Полша и Унгария.

„Най-важното е, че опасенията на европейците за дълготрайността на ЕС - като мнозинството от гражданите вярват, че има реалистична възможност ЕС да се разпадне през следващите 20 години - изглежда насочват към укрепване на връзките между държавите-членки а не да се добавя към техния брой. С други думи, френската позиция за ограничаване на разширяването има по-малко общо със самите Западни Балкани, отколкото с желанието на президента Еманюел Макрон да даде приоритет на качеството на интеграцията “, пише Чернева.

Тя също така отбелязва, че Макрон по време на посещението си в Сърбия измести фокуса си от разширяването към диалога Белград - Прищина, като добави, че Германия също се опитва да започне разговори за движение за нормализиране на връзките между Сърбия и Косово.

Чернева обаче обяснява, че оттогава не се е променило много.

„Въпреки че Харадинай е принуден да подаде оставка, след като е призован от прокурорите за военни престъпления в Хага, Косово не се е поддало на натиск за отмяна на тарифата. Френските дипломати се надяват, че ново правителство в Прищина ще се опита да поправи огради с Белград “, казва тя.

Чернева продължава, като казва, че за постигането на устойчиви решения всяко споразумение между Сърбия и Косово ще трябва да обхване по-широките политически аспекти на добросъседските отношения.

„Създаването на общо бъдеще за общностите в Северно Косово и Южна Сърбия ще включва дългосрочен възглед, а не само демаркация на територията“, пише тя.

Заместник-директорът на ECFR обяснява, че ЕС не трябва да чака твърде дълго, преди да премине към по-практичен подход, тъй като Западните Балкани са били във фокус на други политически участници, като Китай и Русия.

„Като прекалибрира своите политически инструменти и тяхната основна логика, ЕС трябва да изясни, че върху държавите от Западните Балкани трябва да се търси отговорността. Тяхната политическа зрялост и избор, а не упражненията, които характеризират процеса на присъединяване, ще зададат тона на отношенията им с ЕС повече, отколкото през последните десетилетия “, заключава Чернева.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: Европейски съюз
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев