Африканската чума по свинете може да издържи до 3 години в замразено месо

Замразено свинско месо
08.08.2019 / 16:56

Колкото по-радикални и адекватни мерки се предприемат срещу разпространението на африканската чума по свинете, толкова по-кратък ще бъде периодът за борба с тази инфекция. Това заяви проф. Христо Найденски, директор на Института по микробиология при БАН.

Според него все още няма държава, която да се е справила напълно с африканската чума по свинете, защото вирусът се справя много добре в околната среда.

Той също така потвърди, че вирусът на африканската чума по свинете може да продължи до 3 години в замразено месо.

"В допълнение, вирусът може да живее в осолени бутове във вакуумни опаковки, около 100-140 дни в месо без кости. Следователно, отпадъците са много рисков фактор. Частните фермери трябва да предприемат мерки за биологична сигурност, да положат усилия за почистване и дезинфекция, без насекоми , гризачи и т.н. “, продължи професорът.

Въпреки това той каза, че не е оптимист за справяне с Африканската чума по свинете поне през следващите 6 месеца. Експертът също така призова държавата да участва активно в изследванията на развитието на ваксината срещу инфекцията, въпреки че призна, че това би било трудно начинание.

"Този вирус има геномна пластичност, той може да мутира, докато не се намери ваксина срещу него. Някои изследователи не изключват възможността той да стане опасен за човешкото здраве в даден момент, както до известна степен с птичия грип", завърши Христо Найденски.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев