Българските медицински сестри подготвят национален протест на 10 септември

Протест медицински сестри
09.08.2019 / 10:56

Медицинските сестри подготвят национален протест на 10 септември с искане за по-добро заплащане. На 8 август те отново изразиха недоволство от дисциплинарното уволнение на колежката си Мая Илиева, която беше организаторът на протестите на медицинските сестри. Митингът започна пред болница „Асибадем Сити Клиник“ Токуда “, продължи пред Министерството на здравеопазването и завърши пред сградата на профсъюзния КНСБ, където протестиращите бяха поканени за разговори, съобщава БНТ.

Медицински сестри, които дойдоха да подкрепят Мая Илиева, казват, че е уволнена заради лидерството си в протести за по-високи заплати. Според позицията на болницата тя е уволнена за "нейните конкретни действия и бездействия във връзка с изпълнението на непосредствените й професионални задължения".

Мая Илиева каза, че ще заведе дело срещу неправомерно уволнение.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: Опитът за притискане, заплашване, смазване на тези, които се борят за правата си, медицински специалисти - това е причината за уволнението на Мая Илиева.

Омбудсманът обеща да изготви нов закон за професионалните организации за по-добра защита на работниците в сектора. Причината - протестиращите обвиняват КНСБ, че не е защитила правата на Мая Илиева като лидер на съюза. Самата тя твърди, че председателят на Федерацията на здравните съюзи д-р Иван Кокалов погрешно е разрешил да бъде уволнен.

КНСБ обясни, че те не носят отговорност за действията му, но ще поискат обяснение за решенията му.

Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ заяви, че решението е на Федерацията, на федерацията и не се взема от КНСБ.

Кокалов отрече твърденията на Илиева и каза, че ще я съди, ако тя не докаже обвиненията, които оцветяват доброто му име. Имаше протести в подкрепа на Мая Илиева в още няколко града в страната.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев