Ловците у нас са отстреляли близо 1700 животни в борбата срещу африканската чума по свинете

Ловци
09.08.2019 / 16:28

Ловците на помощ на държавата в борбата с разпространението на африканската чума по свинете. Те вече са отстреляли близо 1700 животни и са предали проби от тях в Агенцията по горите. В четири от случаите резултатите са се оказали положителни.

Ловците в цялата страна са задължени да дават проба за африканска чума за всяка отстреляна свиня. Дали са заразени, разбират след 14 дни. След това държавата трябва да изплати 50 лева на всеки ловец, отстрелял животно.

Ивайло Банков е на чакалото от рано сутринта - с пушка в ръце, готов за изстрел. Има разрешение за индивидуален лов на дива свиня. Преди да го получи е преминал обучение в Агенцията по безопасност на храните, за да разпознава симптомите на африканската чума.

"Трябва да има неадекватно поведение прасето, висока температура, кръвоизливи по вътрешностите, уголемен далак и също по лимфните възли", каза Банков пред Нова телевизия.

Търпелив е. Захранва животните с царевица и ги наблюдава дни наред. Забележи ли някой от симптомите, следва изстрел.

"След отстрела се изкормя прасето и се взима проба от бъбрек, далак, кръв, като се опаковат в специални контейнери. Тези контейнери се пакетират в плик, мястото се обеззаразява, страничните животински продукти – кожата и вътрешностите се загробват в специални ями'', каза още специалистът по лова в Ловно - рибарско сдружение - Радомир.

А пробата се представя в горското стопанство за анализ.

"Много трудно става изготвянето на анализа и пробите се дават, а добитото месо го съхранява всеки ловец в дома си до излизане на резултата", заяви председателят на ловна дружинка Пламен Георгиев.

От няколко дни ловци са започнали да поставят и капани със захранка за дивите свине. Въпреки това, според Агенцията по горите, броят на отстреляните диви свине от ловци бил малък. А причините - няколко.

"В ловно стопански райони в ловните дружини няма изградени чакала, които да спомогнат за осъществяването на този лов. Не на последно място е нежеланието на една част от ловните дружини да издават разрешителни за индивидуален лов", добави Юлиян Русев.

Проблем бил и фактът, че ловците разчитали на групов отстрел. Ако заразата се разраства обаче, той най-вероятно ще бъде забранен за следващия ловен сезон.

Източник: novini.bg
Снимка: Булфото
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев