До 10 000 лв. за работодатели, наели хора с увреждания

Николай Мелемов и Бисер Петков
10.08.2019 / 17:50

До 10 000 лв. се отпускат, за финансиране на проекти за осигуряване на достъп до действащи или разкривани нови работни места за лица с трайни увреждания в трудоспособна възраст.

Със средствата, работодателите могат да подават проекти по Националната програма за заетост на хората с увреждания. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който е на работно посещение вчера в Смолян. Проекти се приемат до 13 август.

За всяко приспособено работно място, работодателите могат да получат до 10 000 лв., като трябва да запазят заетостта на наетите хора за не по-малко от 36 месеца след сключването на договор за предоставяне на средствата. Ще се отпускат средства и за квалификация и преквалификация на хора с увреждания. За тази цел работодателите ще могат да получат до 200 лв. за един работник.

Работното посещение на министър Петков започна със среща с кметът на Община Смолян Николай Мелемов. На нея били обсъдени редица актуални въпроси в областта на труда и социалната сфера. Министър Петков, че законодателството, което се променя и развива, все повече предполага децентрализация на процеса на социални услуги и подпомагане.

По думите му, този процес се регламентира с новия Закон за социалните услуги, който предстои да влезе в сила от 1 януари 2020 г., както и с други нормативни промени.

„Радвам, че в Община Смолян има отлично взаимодействие между поделенията на централизираните агенции към Министерството на труда и социалната политика - Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, съответно Главна инспекция по труда, със съответните служби в общинската администрация и ръководството на общината.

Това е и гаранция за едно добро обслужване на потребителите на социални услуги, на които общината е доставчик, така и на бенефициентите на различни социални плащания, които се нуждаят от тях“, каза министър Петков.

Източник: Дарик
Снимка: Община Смолян
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев