Обединеното кралство може да остане без някои от лекарствата си след Брекзит

Лекарства
15.08.2019 / 16:24

Обединеното кралство изисква доставчиците на логистика да наддават за експресен договор за превоз на товари на стойност 25 милиона паунда на ден за доставка на наркотици за страната, след като тя напусне Европейския съюз на 31 октомври, предаде БНР.

По-рано тази седмица Ройтерс обяви, че здравните експерти предупреждават, че недостигът на някои лекарства може да се влоши в Европа в случай на Brexit без сделка, тъй като крайният срок на Обединеното кралство до 31 октомври наближава.

Министерството на здравеопазването и социалните грижи заяви, че договорът ще бъде част от плановете за действие при извънредни ситуации за справяне с всички усложнения, произтичащи от излизането на Великобритания от най-големия търговски блок в света.

Услугата е предназначена да доставя малки пратки лекарства или медицински изделия на 24 часа с допълнителна разпоредба, която може да позволи доставката на по-големи палети в рамките на два до четири дни.

"Искам да гарантирам, че когато напуснем ЕС в края на октомври, ще бъдат предприети всички подходящи стъпки, за да се гарантира, че най-важните услуги са напълно подготвени", заяви здравният министър Крис Скидмор.

Договорът ще бъде валиден за период от 12 месеца с възможност за допълнително удължаване с още 12 месеца. Министерството вече се стреми да помогне на компаниите да натрупват буфери за наркотици и да осигурят допълнително складово пространство.

„Въпреки интензивната подготовка от страна на индустрията за всеки сценарий, Brexit без сделка рискува да прекъсне доставките на лекарства“ в целия ЕС, заяви за Ройтерс Andy Powrie-Smith, официален представител на Европейската федерация на фармацевтичната индустрия и асоциации.

Британското правителство беше затруднено по-рано тази година, след като подписа договор с 14 милиона лири с компания за осигуряване на допълнителни фериботи в случая Брекзит без сделка, въпреки че самата компания няма такива кораби. По-късно правителството се отказа от договора.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев